myflex.gr

Τα κιλά των διακοπών: Πώς να τα Χάσουμε Εύκολα το Φθινόπωρο

τα κιλά των διακοπών

Ας μην κρυβόμαστε…. Οι περισσότεροι από μας βρίσκουμε δύσκολο να ακολουθήσουμε πιστά ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα το καλοκαίρι. Οι βραδινές βόλτες με τους φίλους για φαγητό δίπλα στη θάλασσα ή για ποτό, τα μπάρμπεκιου στον κήπο του εξοχικού, τα ψητά λουκάνικα στη φωτιά που έχουμε ανάψει στην παραλία (συνοδεία μπίρας…) εμποδίζουν την προσήλωση στη διατροφή που εφαρμόζουμε το χειμώνα.  Όμως, όλα αυτά τα χάμπουργκερ, οι πίτσες, τα πατατάκια, τα αναψυκτικά και τα παγωτά που καταναλώσαμε μας άφησαν μερικά παραπάνω κιλά, τα γνωστά κιλά των διακοπών, κλέβοντας μέρος της ευχαρίστησής μας και μετατρέποντάς την σε μια δυσάρεστη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως μόνιμα.

Και αυτό γιατί το επιπλέον του φυσιολογικού βάρος δημιουργεί μεν αισθητικά προβλήματα αλλά το σημαντικό είναι ότι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Η παχυσαρκία, αυτή η παγκόσμια νόσος που προβληματίζει επιστήμονες κάθε ιατρικής ειδικότητας, είναι η αιτία για την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας,, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνου.

Η θεμελιώδης αιτία της είναι η ενεργειακή ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που προσλαμβάνονται. Βέβαια, εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες βιολογικοί, γενετικοί και ψυχοκοινωνικοί.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η απώλεια βάρους 5% έως 10% εντός 6 μηνών είναι απαραίτητη για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου από συννοσηρότητες και για τη βελτίωση της υγείας, όπως τη ρύθμιση του σακχάρου, των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.

Για να επιτευχθεί επιτυχής απώλεια βάρους και να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, και συγκεκριμένα την εφαρμογή μιας στρατηγικής που μειώνει την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, προάγοντας ταυτόχρονα την ποιότητά της και αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη, δηλαδή την καθημερινή καύση μεγάλου μέρους των θερμίδων που προσλαμβάνονται.

Για ποιον, όμως, είναι εύκολο να ξεκινήσει δίαιτα το φθινόπωρο; Ομολογουμένως είναι ψυχολογικά δυσκολότερο εγχείρημα από ότι την άνοιξη, αφού πια δεν υπάρχει το κίνητρο της καλής εμφάνισης στην παραλία ή της ανάδειξης του καλλίγραμμου σώματος μέσω των ανάλαφρων, διάφανων ή τολμηρών ρούχων που αφήνουν ακάλυπτα πολλά μέρη του σώματος. Το φθινόπωρο, τα πιο χοντρά και φαρδιά ρούχα είναι ιδανικά στο να κρύβουν τα περιττά κιλά. Και παρότι οι περισσότεροι φίλοι δεν θα καταλάβουν την αύξηση του βάρους μας, αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς το ξέρουμε και δεν νοιώθουμε καλά από κάθε άποψη.

τα κιλά των διακοπών

Την προσπάθεια υπονομεύει και το φθινοπωρινό μάρκετινγκ – οι διαφημίσεις που προωθούν πιο θερμιδογόνα προϊόντα (ζεστή σοκολάτα  vs παγωμένο και χωρίς θερμίδες τσάι), παρακινώντας μας να ακολουθήσουμε άλλα πρότυπα και συνήθειες που “κρύβουν” τα κιλά μας.

Υπάρχει, ωστόσο, και η θετική πλευρά που βοηθά να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης το φθινόπωρο. Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, οι ενήλικες στη δουλειά τους, οι μέρες μικραίνουν σιγά-σιγά… Όλα βρίσκουν τους κανονικούς ρυθμούς τους, γιατί όχι και η προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι με υγιεινές και ολιγοθερμιδικές τροφές; Στην πραγματικότητα το φθινόπωρο είναι η ιδανική στιγμή για να ασχοληθούμε με την υγεία και με τη διατροφή μας.

Βασική προϋπόθεση επιτυχίας αποτελεί η καλή ψυχολογία και η θετική στάση. Τι κι αν φάγαμε περισσότερο το καλοκαίρι; Τι κι αν πήραμε μερικά κιλά παραπάνω;  Είναι κάτι που έγινε και δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι η σκέψη μας, οι αποφάσεις μας για το σήμερα και για το μέλλον. Γι’ αυτό σταματάμε την αρνητική αυτοκριτική, που δεν ήμασταν αρκετά δυνατοί το καλοκαίρι και υποκύψαμε στους πειρασμούς, και ανοίγουμε την πόρτα στον πιο χαρούμενο και αισιόδοξο εαυτό μας ο οποίος θα καταφέρει να κατακτήσει τους στόχους του, κάνοντας τα σωστά βήματα.

Και η θετική σκέψη ξεκινά πείθοντας τον εαυτό μας ότι ξεκινά μια περίοδος όχι δίαιτας και στέρησης αλλά μια περίοδος που μπορούμε να γευτούμε πολλά νόστιμα και λαχταριστά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς που και θα μας χορτάσουν και θα ερεθίσουν τον ουρανίσκο μας.

Υπάρχουν πολλές διατροφικές προσεγγίσεις που αποδεδειγμένα εξασφαλίσουν την επιθυμητή μείωση της θερμιδικής πρόσληψης. Άλλες βασίζονται στη συμπερίληψη και άλλες στον αποκλεισμό διαφόρων τροφίμων ή ομάδων τροφίμων. Κάποιες από αυτές είναι παλιές και ενώ αρχικά ήταν δημοφιλής στην πορεία εγκαταλείφθηκαν  ή το ενδιαφέρον του κόσμου στράφηκε σε νεότερες ή επιστημονικά πιο αποδεκτές δίαιτες, όπως είναι η ευέλικτη διατροφή.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στον χειρισμό της ποσότητας των μακροθρεπτικών συστατικών που λαμβάνονται και προσφέρει απώλεια βάρους και παράλληλα μεταβολικά οφέλη. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι αλλαγές στη σύνθεση τους επηρεάζουν τις ορμόνες, τις μεταβολικές οδούς, την έκφραση γονιδίων και τη σύνθεση και λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος που επηρεάζουν την αποθήκευση λίπους. Και τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι πράγματι προάγει την  απώλεια βάρους.

Η ευέλικτη διατροφή έχει όμως πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Το κυριότερο είναι ότι δεν επιτρέπει τη στέρηση που κουράζει και αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής της προσπάθειας απώλειας βάρους.

Αντίθετα, εστιάζει σε πρακτικές που είναι εύκολα εφαρμόσιμες από όλους, χωρίς να εξαιρεί τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων από το μενού. Περιλαμβάνει κάθε τι που ικανοποιεί τη γεύση μας, ακόμα κι αν αυτό είναι μηλόπιτα με παγωτό, ή βελουτέ σούπα κίτρινης κολοκύθα (ένα εξαιρετικά υγιεινό φθινοπωρινό λαχανικό) με κρέμα γάλακτος. Όλα επιτρέπονται.

Στην ευέλικτη διατροφή η απόλαυση είναι αποδεκτή. Δεν υπάρχουν παρασπονδίες αφού δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, αρκεί ό,τι επιλέξουμε να βάλουμε στο πιάτο μας κάθε μέρα να μην υπερβαίνει την ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών του προγράμματός μας, που διαμορφώνεται από τους έμπειρους διατροφολόγους του MyFlex και ανανεώνεται σε τακτική βάση. Τόσο απλά!!!

Τελικά, το φθινόπωρο είναι η σωστή εποχή για να χάσουμε τα κιλά που βάλαμε το καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια ανάσα μακριά…

 

Διαβάστε επίσης