myflex.gr

Διατροφή για αθλητές

Προγράμματα Αθλητικής Διατροφής για Ερασιτέχνες και Επαγγελματίες Αθλητές

Στο Myflex ο Δημήτρης Οικονομάκης και οι διατροφολόγοι της ομάδας του παρέχουν ατομική και ομαδική συμβουλευτική και εκπαίδευση για τη βελτίωση των επιδόσεων ερασιτεχνών και επαγγελματιών αθλητών. Γιατί η διατροφή αποδεδειγμένα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων τους.

Η ανάγκη των αθλητών για υπέρβαση, για κατάκτηση καλύτερων χρόνων, μεγαλύτερης αντοχής, περισσότερης δύναμης οδήγησε στην ανάπτυξη ενός κλάδου της διατροφολογίας που ασχολείται αποκλειστικά με τη διαμόρφωση του διατροφικού πλάνου και του σωστού  χρόνου (timing) σίτισής τους.

Ο πρωταρχικός στόχος του είναι η παροχή υποστήριξης για να παραμένουν οι αθλητές υγιείς, μεγιστοποιώντας τις μεταβολικές δυνατότητες προσαρμογής σε ένα πρόγραμμα άσκησης που τους προετοιμάζει να αποδώσουν καλύτερα στην προπόνηση και στους αγώνες. Ενώ ορισμένες διατροφικές στρατηγικές τούς επιτρέπουν να προπονούνται σκληρά και να αναρρώνουν γρήγορα, άλλες στοχεύουν στην ενίσχυση του οργανισμού ώστε να ανταπεξέρχονται σε απλές προπονητικές απαιτήσεις.

Η πρακτική της αθλητικής διατροφής απαιτεί επιστημονικές γνώσεις σε πολλά πεδία -όπως στην κλινική διατροφή, την επιστήμη της διατροφής, τη φυσιολογία της άσκησης και τη εφαρμογή της έρευνας – και την ικανότητα συνδυασμού αυτών. Ένας έμπειρος αθλητικός διατροφολόγος διαθέτει τόσο τις δεξιότητες όσο και την τεχνογνωσία που είναι απαραίτητες για να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τους αθλητές και τις ομάδες να βελτιωθούν.

Συμβουλές & Εκπαίδευση

Οι ειδικοί στην αθλητική διατροφή παρέχουν συμβουλές που αφορούν στην καθημερινή πρόσληψη τροφής και υγρών και ειδικές υποδείξεις για τη σίτιση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα. Για να καταρτίσουν τα εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα λαμβάνουν υπόψη  το άθλημα, τους προσωπικούς στόχους και τις πρακτικές του κάθε αθλητή, όπως και το είδος του αθλήματος (ομαδικό ή ατομικό, ταχύτητας, αντοχής ή δύναμης).

Η ηλικία, όμως, αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωσή τους, καθώς για τους νεαρούς αθλητές η θρέψη δεν αποτελεί μόνο παράγοντα βελτίωσης της απόδοσης, αλλά και της σωματικής ανάπτυξης. Η εξισορρόπηση της ενεργειακής πρόσληψης με την ενεργειακή δαπάνη που επιδιώκεται αποσκοπεί τόσο στην αποφυγή ενεργειακού ελλείμματος (που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως καθυστερημένη εφηβεία) όσο και υπερβολικής ενέργειας, που μπορεί να φέρει αύξηση του βάρους.

Ωστόσο, επιδίωξη της δικής μας επιστημονικής ομάδας δεν είναι μόνο η παροχή του ενδεδειγμένου προγράμματος διατροφής που προάγει την καλή υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη, αλλά και η εκπαίδευση των παιδιών, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων  που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό – να μαθαίνουν, δηλαδή, τι να τρώνε, πότε και πώς. Μόνο έτσι θα βελτιώνουν συνεχώς την αθλητική απόδοσή τους, (προσαρμόζοντας τη διατροφή τους αναλόγως των συνθηκών), μειώνοντας ταυτόχρονα την κόπωση και τον κίνδυνο ασθενειών και επιταχύνοντας την ανάρρωση από τους τραυματισμούς.

τραυματισμοί αποκατάσταση

Ενεργειακές ανάγκες

Η κατάλληλη ενεργειακή πρόσληψη αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διατροφής του αθλητή, καθώς καθορίζει την ικανότητα πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών, βοηθά στη διαμόρφωση της σύστασης του σώματός του και υποστηρίζει τη βέλτιστη λειτουργία του. Για τη σύνθεση του διατροφικού πλάνου, με την ένταξη σε αυτό των κατάλληλων ποσοτήτων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, είναι απαραίτητη η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά επηρεάζουν την ενέργεια, καθώς και το πώς η ενέργεια που δίνουν αξιοποιείται από τον οργανισμό.

Η πρωτεΐνη -που μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λίπη περιλαμβάνεται στα μακροθρεπτικά συστατικά- ενισχύει τις δομικές αλλαγές σε μη μυϊκούς ιστούς όπως οι τένοντες και τα οστά, το λίπος παρέχει ενέργεια και διευκόλυνση της απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών και οι υδατάνθρακες αποτελούν το καύσιμο του οργανισμού. Οι συνδυασμοί τους βοηθούν στην επίτευξη διαφορετικών στόχων και στη διαχείριση διαφορετικών τραυματισμών και παθήσεων. Κάθε άτομο μπορεί να βελτιωθεί και να αποδώσει καλύτερα, λαμβάνοντας διαφορετικές ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών. Επομένως, αυτό που αποδίδει σε ένα άτομο δεν “λειτουργεί” σε όλους.

Από την άλλη μεριά, τα μικροθρεπτικά συστατικά, στα οποία περιλαμβάνονται οι βιταμίνες τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Οι αθλητές έχουν αυξημένες ανάγκες και γι’ αυτό οι ποσότητες που πρέπει να λαμβάνουν ξεπερνούν αυτές των ατόμων που κάνουν καθιστική ζωή. Η ανυπαρξία ενός επιστημονικά διαμορφωμένου διατροφικού προγράμματος ενέχει τον κίνδυνο μη επαρκούς πρόσληψής τους (ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που επιδιώκεται η απώλεια βάρους για αγωνιστικούς λόγους),  διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού, μείωσης των επιδόσεων και καθυστερημένης ανάκαμψης από την προπόνηση.

Timing

Οι αθλητές και οι προπονητές τους στο Myflex εξοικειώνονται με τη σπουδαιότητα του χρονικού προγραμματισμού των γευμάτων, ειδικά όταν επίκειται η συμμετοχή τους σε σημαντικές για την καριέρα τους αθλητικές διοργανώσεις. Κι αυτό γιατί η πρόσληψη όλων των τύπων των θρεπτικών ουσιών σε διάφορες ώρες της ημέρας μπορεί να επηρεάσει την απόκριση στην άσκηση. Το μέγεθος της απόκρισης αυτής επηρεάζεται από πολλούς και ποικίλους παράγοντες (ηλικία, φύλο, επίπεδο φυσικής κατάστασης, προηγούμενος τρόπος διατροφής, όγκος και ένταση της προπόνησης, χρόνος πριν από την επόμενη προπόνηση/αγώνα, κ.ά), ο συνδυασμός των οποίων για την κατάρτιση του ενδεδειγμένου διατροφικού πλάνου και του προγραμματισμού του σωστού χρόνου σίτισης μπορεί να γίνει μόνο με τη συνδρομή ενός έμπειρου αθλητικού διατροφολόγου. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και οι επιδόσεις που στον πραγματικό κόσμο είναι πολύ μικρές (π.χ. μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου, ή μερικά γραμμάρια) αλλά εξέχουσας σημασίας για τους αθλητές και κυρίως για τους πρωταθλητές, πράγματι επιτυγχάνονται.

Συμπληρώματα διατροφής

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται μέσω των φυσικών τροφών στους σωστούς χρόνους, ο αθλητικός διατροφολόγος συνυπολογίζει και την ανάγκη για χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, πάντα υπό ρεαλιστικό πρίσμα, αφού ορισμένα προϊόντα αποδεδειγμένα μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα πρόγραμμα αθλητικής διατροφής και να βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών.

Ωστόσο επειδή η υγεία προέχει των επιδόσεων, στο Myflex υπολογίζουμε πάντα με ακρίβεια την απαραίτητη δοσολογία για κάθε αθλητή ξεχωριστά, καθώς η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας από την αναγκαία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Για την εξατομίκευση της δοσολογίας λαμβάνεται υπόψη το ατομικό επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας, η συνολική διατροφή και η μεταβολική κατάσταση του οργανισμού, όπως επίσης και η ένταση των προπονήσεων, ο τύπος και η πηγή των πρωτεϊνών, και ο χρόνος πρόσληψής τους από οποιαδήποτε πηγή.

Η αθλητική διατροφή αποτελεί έναν δυναμικό επιστημονικό τομέα που συνεχίζει να εξελίσσεται ως προς το εύρος της υποστήριξης που προσφέρει στους αθλητές και τον τρόπο που το κατορθώνει, προκειμένου οι αθλητές να επιτυχαίνουν ακόμα και το … φαινομενικά ακατόρθωτο.

Συχνές Ερωτήσεις
Μέσω της διατροφής μπορεί ένας αθλητής όχι απλά να λαμβάνει ενέργεια για να ανταποκρίνεται στις προπονήσεις αλλά να βελτιώνει την αντοχή του, να διατηρεί το βάρος του σε υγιές επίπεδο, να προστατεύει το ανοσοποιητικό του και να επουλώνει γρήγορα το σώμα του, κυρίως τους μυς, από την καταπόνηση κάθε προπόνησης.
Ναι, αφού οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες για να «βγάζουν» τις προπονήσεις. Επίσης, υπάρχει η ανάγκη για μεγαλύτερα ποσοστά πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει κυρίως στην αποκατάσταση των μυών.
Οι ανάγκες του κάθε ατόμου και οι απαιτήσεις του κάθε αθλήματος διαφέρουν. Συνήθως πάντως ένας αθλητής χρειάζεται καθημερινά 2 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε ένα κιλό του συνολικού του βάρους.
Ναι, καθώς υπάρχουν αρκετές vegan εναλλακτικές που εξασφαλίζουν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μια ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην πρωτεΐνη, ώστε να λαμβάνονται οι απαραίτητες ποσότητες.
Ένα πλούσιο γεύμα με μπόλικη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίγα λιπίδια 4 ώρες περίπου πριν τον αγώνα θα θρέψει τον οργανισμό. Ένα φρούτο ή ένα υγιεινό ρόφημα 1 ώρα πριν την έναρξη του αγώνα θα δώσει έξτρα ενέργεια και θα διώξει το αίσθημα της πείνας.