myflex.gr

Υπηρεσία Λιπομέτρησης MyFlex

Λιπομέτρηση ή Μέτρηση Σωματικού Λίπους με Ακρίβεια

«Η λιπομέτρηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό των ανθρώπων που έχουν περιττό σωματικό λίπος και για την κατάρτιση ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής μείωσής του, εάν το ποσοστό του υπερβαίνει τις συνιστώμενες τιμές για την ηλικία, το φύλο και τη δραστηριότητα του ατόμου»
Δημήτρης Οικονομάκης

Οι περισσότερες δίαιτες δίνουν έμφαση στην απόκτηση ή διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους, στηριζόμενες μόνο στη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος όμως δεν λαμβάνει υπόψη το σωματικό λίπος. Παραβλέπουν τη σύσταση του σώματος, δηλαδή την ποσότητα της λιπώδους μάζας, της οστικής μάζας, του νερού και των μυών από την οποία αποτελείται. Αυτή η προσέγγιση, όμως, είναι ανεπαρκής.

Ο λόγος είναι ότι από τον υπολογισμό του ΔΜΣ ορισμένοι άνθρωποι κατατάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων ή ακόμη και των παχύσαρκων, ενώ είναι αδύνατοι και μυώδεις. Μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο: ο ΔΜΣ να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων και το άτομο να χαρακτηρίζεται ως υγιή, ενώ είναι υπέρβαρο, με λίγους μυς και πολύ λίπος.

Η γνώση του ποσοστού του σωματικού λίπους (%BF) είναι πολύτιμη τόσο για την αξιολόγηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης όσο και για την πρόβλεψη της αθλητικής απόδοσης. Σχετίζεται, επίσης, με τη θεραπεία της παχυσαρκίας και την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης.

Ο συνδυασμός της μέτρησης του λίπους και του υπολογισμού του Δείκτη Μάζας Σώματος δίνει  έναν σαφέστερο δείκτη ελέγχου της φυσικής κατάστασης του ατόμου.

Υγεία

Τα λίπη είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της ζωής, των σωματικών λειτουργιών και για την προστασία των οργάνων. Προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής και αποθηκεύονται στο σώμα. Όταν το αποθηκευμένο λίπος ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό, το άτομο χαρακτηρίζεται υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η παχυσαρκία είναι η αιτία εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή νόσων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Το φυσιολογικό όριο του αποθηκευμένου λίπους  εξαρτάται κυρίως από το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας. Σύμφωνα με το American Council on Exercise, το ποσοστό του βασικού λίπος κυμαίνεται μεταξύ 10 και 13% στις γυναίκες και 2-5% στους άνδρες. Οι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι απαραίτητο να έχουν χαμηλό λιπώδη ιστό (14-20% οι γυναίκες και 6-13% οι άνδρες). Οι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι απαραίτητο να έχουν χαμηλό λιπώδες ιστό (14-20% οι γυναίκες και 6-13% οι άνδρες). Όσοι απλώς γυμνάζονται για να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση μπορούν να έχουν περισσότερο λίπος στο σώμα τους (21-24% οι γυναίκες και 14-17%  οι άνδρες). Οι γυναίκες που δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες είναι φυσιολογικό να έχουν από 25 έως 31% και οι άνδρες από 18 έως 24%.

Παχύσαρκες χαρακτηρίζονται οι γυναίκες που στο σώμα τους έχουν πάνω από 32% λίπος. Για τους άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25%.

Άλλη μια παράμετρος για την οριοθέτηση του φυσιολογικού ποσοστού λίπους είναι η ηλικία, καθώς  με την αύξησή της επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, κυρίως στις γυναίκες. Έτσι, τα παραπάνω ανώτατα όρια γι’ αυτές διαφοροποιούνται κατά 1% για τις άνω των 40 ετών και κατά 2% για τις άνω των 60 ετών.

Όταν το ποσοστό του λίπους είναι κάτω από τα όρια, επίσης προκαλούνται προβλήματα στον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της γλυκόζης, της χοληστερόλης, της παροχής ενέργειας και του μεταβολισμού των αναπαραγωγικών ορμονών, μεταξύ άλλων. Ακόμα και οι αθλητές του bodybuilding, που κρίνονται για τα χαμηλά ποσοστά λίπους τους, είναι απαραίτητο να διατηρούν ένα ελάχιστο ποσοστό, προκειμένου να είναι υγιείς.

Μέτρηση Δερματικών Πτυχών

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους βρίσκεται το ποσοστό του σωματικού λίπους. Στο Myflex έχουμε επιλέξει τη μέθοδο της μέτρησης των δερματικών πτυχών, η οποία πραγματοποιείται με τα δερματοπαχύμετρα (skinfold calipers). Τα όργανα αυτά έχουν μακρά ιστορία στην έρευνα που σχετίζεται με τη διατροφή. Η χρήση τους έχει κριθεί ως σημαντική και παραμένει επί χρόνια ένας έγκυρος ανθρωπομετρικός δείκτης του περιφερειακού και συνολικού σωματικού λίπους. Επίσης, είναι πολύ εύκολα στη χρήση. Τα δερματοπαχύμετρα μοιάζουν με σφιγκτήρες, που προσδιορίζουν την ποσότητα του υποδόριου λίπους, λαμβάνοντας μετρήσεις των δερματοπτυχών σε διάφορα σημεία του σώματος. Στο MyFlex πραγματοποιούμε μετρήσεις στον δικέφαλο, τον τρικέφαλο, την πλάτη και την κοιλιά. Κατόπιν οι τιμές των μετρήσεων εισάγονται σε ένα software, το οποίο υπολογίζει το ποσοστό του σωματικού λίπους. Στον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη, η ηλικία, το φύλο η σωματική δραστηριότητα και η φυλή. Βάσει των αποτελεσμάτων σχεδιάζουμε την κατάλληλη διατροφή, προκειμένου να  επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του σωματικού λίπους και να προστατευτεί η υγεία, συνυπολογίζοντας πάντα τόσο τις προτιμήσεις όσο και την ανάγκη για ευελιξία και ελευθερία.
Συχνές Ερωτήσεις

Η λιπομέτρηση είναι μια σημαντική διαδικασία αν θέλετε είτε να τσεκάρετε τα επίπεδα λίπους στο σώμα σας για θέματα υγείας ή να ξεκινήσετε το fitness ταξίδι σας.

Ναι, μπορεί. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με την αγορά μιας ζυγαριάς που έχει ένδειξη για το λίπος. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι μετρήσεις των μη επαγγελματικών οργάνων είναι αμφισβητήσιμες.

Καλό είναι να μην έχετε φάει περίπου 4 ώρες πριν τη λιπομέτρηση και να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 24 ώρες, για να μην αλλοιωθούν τα αποτελέσματα. Επιλέξτε αθλητικά ρούχα και μην βάλετε κοσμήματα πηγαίνοντας στο ραντεβού.

Όχι, δεν χρειάζεται. Η λιπομέτρηση αξίζει να γίνεται ανά έναν με δύο μήνες αν σας ενδιαφέρει να βλέπετε με νούμερα τη σωματική σας πρόοδο.

Ναι, γιατί το ποσοστό λίπους αυξομειώνεται μέσα στην ημέρα. Για να είναι ακριβή τα αποτελέσματα, να πηγαίνετε για λιπομέτρηση την ίδια ώρα κάθε φορά ακολουθώντας πριν μια πανομοιότυπη ρουτίνα.