myflex.gr

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα

Ευέλικτη διατροφή

Ευέλικτη διατροφή: Χάστε κιλά χωρίς στερήσεις

Ανησυχητικά υψηλά είναι τα ποσοστά παχυσαρκίας τη χώρα μας, γεγονός που αποτυπώνεται στην πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 63% των Ελλήνων άνω των 18 ετών είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι!! Εξίσου σοκαριστικός είναι και ο αριθμός των παιδιών που έχουν περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό. Τα ελληνόπουλα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ανέρχεται στο 20,6%, στις ηλικίες 6-10 αυξάνεται στο 38,5% και στις ηλικίες 10-12 ετών στο 41,2%.

Με αυτά τα στοιχεία, η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους ακόμα και στα μικρά παιδιά είναι απολύτως επιβεβλημένη. Διαφορετικά, με το πέρασμα των ετών θα γίνει η αιτία εμφάνισης πολλών νόσων, πιθανώς και ορισμένων ιδιαίτερα επικίνδυνων για την ίδια τη ζωή, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Απλοποιημένοι κανόνες απώλειας βάρους

Για το αδυνάτισμα έχουν γίνει άπειρες μελέτες και έχουν γραφτεί εκατομμύρια σελίδες. Όλες συμφωνούν στο ότι η απώλεια των ανεπιθύμητων κιλών επιτυγχάνεται με το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή με την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται να καταναλώσει ο οργανισμός για να εκτελέσει τις λειτουργίες του και να ανταπεξέλθει στις εκούσιες δραστηριότητες του ατόμου.

Ποιος είναι όμως αυτός ο μαγικός αριθμός; Δυστυχώς, είναι μια σύνθετη πράξη που απαιτεί τον συνυπολογισμό πολλών προσωπικών παραμέτρων, όπως το φύλο και την ηλικία, το ύψος και το αρχικό βάρος, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και τον βασικό μεταβολικό ρυθμό. Και δεν είναι μόνο αυτές… Για την εύρεση του αριθμού των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνει κάποιος καθημερινά προκειμένου να χάσει βάρος, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η κατάσταση της υγείας του, αφού υπάρχουν παθήσεις που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό.

Αλλά, ακόμα κι αν ακολουθηθεί μια ολιγοθερμιδική δίαιτα δεν εξασφαλίζεται το χάσιμο των κιλών. Ο λόγος είναι ότι ο απότομος περιορισμός των θερμίδων “σοκάρει” τον οργανισμό, που έχει συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό σωματικού λίπους, και προβάλει αντίσταση προκειμένου να το διατηρήσει. Έτσι, επιβραδύνει τις καύσεις του. Η απότομη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων προκαλεί επίσης τη μείωση της παραγόμενης λεπτίνης, ρόλος της οποίας είναι η ενημέρωση του υποθάλαμου του εγκεφάλου ότι ο οργανισμός έχει επάρκεια λίπους, για να πάψει να ζητά τροφή. Έτσι, ο εγκέφαλος δίνει μονίμως σήμα ότι πεινάει, γεγονός που δυσχεραίνει την απώλεια βάρους.

Ακόμα κι αν δεν ληφθούν υπόψη αυτές οι παράμετροι, ποιος μπορεί να ακολουθήσει μια ολιγοθερμιδική δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα; Ελάχιστοι, και γι’ αυτό όλες οι αυστηρές δίαιτες στο τέλος δεν καταφέρνουν να επιτύχουν το στόχο ούτε να τον διατηρήσουν.

Ευέλικτη διατροφή

Ευέλικτη διατροφή

Στο MyFlex πιστεύουμε στην ελευθερία και όχι στα αυστηρά διατροφικά προγράμματα. Προτείνουμε την ευέλικτη διατροφή σε όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα φυσιολογικό βάρος, χωρίς στερήσεις, χωρίς αποκλεισμούς τροφίμων, χωρίς ζυγαριές. Πρόκειται για μια πρόταση που δεν οδηγεί στην απομόνωση και που επιτρέπει στους διαιτώμενους να συνεχίσουν μια φυσιολογική ζωή.

Αυτός τρόπος διατροφής εστιάζει στα μακροθρεπτικά συστατικά και όχι στη μέτρηση θερμίδων και στα πολλά ολιγοθερμιδικά γεύματα μέσα στη μέρα. Δεν εξαιρεί κανένα τρόφιμο ή συστατικό, όπως για παράδειγμα το αλεύρι και τη ζάχαρη, ούτε απαγορεύει τα γλυκά ή τα burger. Απλώς προσαρμόζει την προσλαμβανόμενη ποσότητα στις εξ αρχής προσδιορισμένες ατομικές ανάγκες σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος) που θα επιτρέψουν την απώλεια βάρους, διατηρώντας τους μυς, παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια για να ανταποκρίνονται στις δραστηριότητες, χωρίς να εμποδίζεται η σύνθεση των ορμονών και η απορρόφηση των μικροθρεπτικών συστατικών.

Στην ευέλικτη διατροφή δεν υπάρχουν απαγορευμένα είδη. Το σώμα που ονειρεύεται ο καθένας μπορεί να το αποκτήσει τρώγοντας είτε ψάρι με βραστά κολοκυθάκια,  είτε πατάτες και τούρτες.

Αυτή η ελευθερία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, και κυρίως την διατήρηση της κοινωνικής ζωής. Όσοι την ακολουθούν, δεν απομονώνονται στο σπίτι τους μετρώντας γραμμάρια, δειπνούν με τους φίλους τους σε κάθε είδους εστιατόριο, χωρίς να ανακοινώσουν ότι βρίσκονται σε πρόγραμμα για να χάσουν τα παραπανίσια κιλά τους, χωρίς να ζητούν ιδιαίτερα πιάτα.

Ωστόσο, η δυνατότητα επιλογής του είδους του φαγητού που θα καταναλωθεί δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει μια διατροφική ισορροπία. Η μόνιμη επιλογή πιο γευστικών φαγητών αποκλείει την πρόσληψη μικροθρεπτικών στοιχείων (βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, δηλαδή μέταλλα και ιχνοστοιχεία), που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Η ευέλικτη διατροφή είναι μια πρόταση που αφήνει περιθώρια “παρεκκλίσεων” και γι’ αυτό είναι δυνατή η αφοσίωση σε αυτή των ανθρώπων που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους. Η ελευθερία που προσφέρει δεν καταπιέζει, δεν απομονώνει, δεν επηρεάζει την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή. Δεν είναι μια δίαιτα, αλλά μια διαφορετική διατροφική φιλοσοφία.

Διαβάστε επίσης: Ξεχάστε τα συχνά γεύματα: Επιλέξτε Ευέλικτη Διατροφή

Διαβάστε επίσης