myflex.gr

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Πώς βοηθά αθλητές και γυναίκες

πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Οι αθλητές προπονούνται για να βελτιώσουν τις σωματικές ικανότητές τους ώστε να αγωνίζονται έναντι των συναθλητών τους και να εξασφαλίζουν τη νίκη έναντί τους. Η επίδραση της αντοχής των αθλητών, της δομής του σώματος και της ανάπτυξης δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για να είναι σε θέση να το καταφέρουν, παράλληλα με ένα αποτελεσματικό σχέδιο διατροφής προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή υγεία και η ευεξία τους. Η υποστήριξη από τα συμπληρώματα διατροφής τους επιτρέπουν να διατηρήσουν την απόδοσή τους και να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης βοηθούν ακόμα και τα άτομα που προπονούνται για να διατηρήσουν τη φόρμα τους και την υγεία τους, προκειμένου να βελτιώσουν τη σύσταση του σώματός τους, αλλά και όσους επιδιώκουν να χάσουν το περιττό βάρος τους.

Στο εμπόριο διατίθεται μεγάλη γκάμα πρωτεϊνών, μεταξύ αυτών και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μορφή συμπληρώματος πρωτεΐνης, λόγω της ταχείας απορρόφησής της και της υψηλής συγκέντρωσης αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας.

Έχουν εκφραστεί, ωστόσο, αμφιβολίες για την θετική επίδρασή της στο γυναικείο σώμα, όσον αφορά στην αύξηση του μυϊκού  όγκου που από πολλούς θεωρείται αντιαισθητικός. Αλλά μελέτες που έχουν διεξαχθεί με αυτόν το σκοπό δεν έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Για παράδειγμα, μια αμερικανική μελέτη από το Τμήμα της Επιστήμης της Διατροφής Πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα, η οποία ανέλυσε μεγάλο αριθμό παλαιότερων μελετών για το συγκεκριμένο θέμα κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η συμπλήρωση με πρωτεΐνες ορού γάλακτος βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος σε ενήλικες γυναίκες αυξάνοντας μέτρια την άλιπη μάζα χωρίς να επηρεάζει τις αλλαγές στη λιπώδη μάζα. Αυτή η μηδενική επίδραση στη λιπώδη μάζα και η αύξηση της άλιπης μάζας δεν συνάδει με τη δημόσια αντίληψη ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δίνει υπερβολικό “όγκο” στις γυναίκες.

πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να είναι πιο ευεργετική για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος όταν εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να εκτιμηθούν συγκεκριμένα οι επιδράσεις σε διαφορετικές καταστάσεις ενεργειακής επάρκειας και άσκησης, τα συνολικά ευρήματα υποστηρίζουν την κατανάλωση πρωτεΐνης γάλακτος από γυναίκες που επιδιώκουν να βελτιώσουν σε μέτριο βαθμό τη σύνθεση του σώματός τους.

Εκτός όμως από τη βελτίωση της σύνθεσης του σώματος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά τους ανθρώπους που επιδιώκουν να χάσουν βάρος. Απόδειξη αυτού αποτελεί μια μελέτη, τα ευρήματα της οποίας έγιναν γνωστά από το επιστημονικό περιοδικό Nutrition & Metabolism. Η ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι τη λάμβαναν συστηματικά έχασαν περισσότερο λίπος σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους χωρίς να χάνουν μυϊκή μάζα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που δεν έπαιρνε συμπληρώματα ορού γάλακτος.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της, όμως, δεν περιορίζονται σε αυτά. Έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση στους υπερτασικούς, οι υψηλές τιμές της οποίας αυξάνουν τις πιθανότητες βλαβών στην καρδιά και τα αγγεία, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Dairy Journal. Συνεπώς προστατεύει την υγεία και ζωή των χρηστών της, δεδομένου ότι η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου αθηροσκλήρωσης μιας πάθησης που αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας, νεφρικής ανεπάρκειας, ανευρύσματος κ.ά.

Επιπλέον, βελτιώνει άλλον έναν παράγοντα κινδύνου: τη χοληστερόλη, σύμφωνα με δημοσίευση στο The British Journal of Nutrition, – έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως στηθάγχη, έμφραγμα, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κ.α.

Ενδεχομένως, η χρήση πρωτεΐνης γάλακτος να προστατεύει και από τον καρκίνο όπως έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Anticancer Research, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο αφού οι μελέτες βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα.

Δεν μπορούν όμως όλοι να καταναλώσουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Όσοι έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υγείας όταν λαμβάνουν γενναίες δόσεις από το συμπλήρωμα. Αλλά σε μέτριες δόσεις το πιθανότερο είναι να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Προσοχή όμως στις πολύ υψηλές δόσεις, διότι ενέχουν τον κίνδυνο  στομαχικού άλγους, ναυτίας, μειωμένης όρεξης και κόπωσης. Είναι επίσης πιθανό να γίνουν αιτία πονοκεφάλων και ακμής.

Προσοχή θα πρέπει να δίνουν και οι επαγγελματίες αθλητές στα συμπληρώματα που καταναλώνουν, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα έξτρα συστατικά που περιέχουν, δεδομένου  ότι  η WADA επιβάλει περιορισμούς και απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων ουσιών προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των αθλητών αλλά και το πνεύμα του αθλητισμού.

Για περισσότερες συμβουλές διατροφής επισκεφτείτε το myflex.gr

 

Διαβάστε επίσης