myflex.gr

Πώς θα τα χάσω τα κιλά των Χριστουγέννων;

κιλά των Χριστουγέννων

Η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας πρόσφερε στιγμές χαράς, ηρεμίας και ξεκούρασης. Εκτός όμως από ευχάριστες αναμνήσεις, μας άφησε και μερικά κιλά παραπάνω που με επιδεξιότητα προσπαθούμε να καλύψουμε πίσω από τα φαρδιά, χοντρά χειμωνιάτικα ρούχα.

Όλοι μας είχαμε υποσχεθεί στον εαυτό μας ότι, με το πέρας των εορτών, θα ξεχνούσαμε τα πλούσια γεύματα, τα λαχταριστά γλυκά και θα ξεκινούσαμε δίαιτα. Οι περισσότεροι, όμως, το αναβάλλουμε, ανεξάρτητα από τα πόσα κιλά βάλαμε τον περασμένο μήνα.

Υπάρχουν και οι πιο τυχεροί που το βάρος τους δεν μεταβλήθηκε παρά ελάχιστα. Και αυτοί επιδιώκουν να επιστρέψουν στην προσεγμένη διατροφή που ακολουθούσαν πριν από τις γιορτές και να επανέλθουν στο βάρος τους. Αμφότεροι αναζητούν έμπνευση για να μπουν σε έναν άλλον τρόπο ζωής που θα βοηθήσει στην απώλεια των παραπανίσιων κιλών που τόσο πολύ δυσκολεύουν τη ζωή, την υγεία και την ψυχολογία μας.

Η λήψη της απόφασης δεν είναι τόσο δύσκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε μερικές απλές ερωτήσεις για να βεβαιωθούμε ότι πράγματι είμαστε έτοιμοι και η προσπάθειά μας δεν θα “ξεφουσκώσει” σε μερικές ημέρες:

Γιατί θέλω να αδυνατίσω;

Όσο κι αν ενδιαφέρει τους άλλους (γονείς, σύζυγος, παιδιά, φίλοι) να αδυνατίσουμε, κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να το κάνουμε. Είναι μια απόφαση που λαμβάνεται αποκλειστικά από εμάς. Το κίνητρο δεν είναι η επιθυμία των άλλων αλλά μόνο η δική μας. Για άλλους είναι η υγεία, για άλλους η ψυχολογία, οι προσωπικές, οι επαγγελματικές ή οι κοινωνικές σχέσεις. Όταν το κίνητρο αναζητηθεί εξ αρχής, θα μας βοηθήσει να μην χαλαρώσουμε την υποκύπτουμε σε πειρασμούς.

Είμαι αποφασισμένος να χάσω βάρος;

Δεδομένου ότι για να τελεσφορήσει η προσπάθεια απαιτείται χρόνος, θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μόνιμες αλλαγές  στη ζωή μας. Πριν από την έναρξη της δίαιτας να είμαστε σίγουροι ότι θα αφιερώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται, π.χ. για την αγορά των υλικών και την παρασκευή των γευμάτων, για να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, ότι θα είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο και δεν θα κάνουμε ατασθαλίες.

Έχω την υποστήριξη που χρειάζομαι;

Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι τόσο γρήγοροι και ο χρόνος μας τόσο περιορισμένος, που αρκετοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν εντατικά με τη δίαιτά τους. Χρειάζονται άτομα από το περιβάλλον τους να φροντίζουν το μενού τους. Πριν από την έναρξη λοιπόν της δίαιτας, καλό είναι να αναζητηθούν οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να συνδράμουν την προσπάθειά μας.

Πέραν των πρακτικών λόγων, η οικογένεια και οι φίλοι είναι αυτοί που ενθαρρύνουν, υποστηρίζουν, παροτρύνουν. Συνδυαστικά με αυτούς, βοήθεια μπορεί να προσφέρει και ένας ψυχολόγος, ο οποίος θα μας δείξει τον τρόπο να ελέγχουμε τα της αδυναμίες μας προκειμένου να πετύχουμε τελικά τον τελικό στόχο μας.

Όταν αυτές οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι θετικές, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη, αρκεί:

Η ενεργειακή δαπάνη να υπερτερεί της πρόσληψης

Το χάσιμο κιλών δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Κάθε άνθρωπος μπορεί να χάσει κιλά όταν περιορίσει το φαγητό. Το πόση θα είναι αυτή η απώλεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από τους κύριους είναι η ενεργειακή δαπάνη, δηλαδή πόσες θερμίδες καίμε κατά τη διάρκεια της ημέρας (όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια και η ένταση των δραστηριοτήτων, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα αδυνατίζουμε).

Όταν υπάρχουν παράγοντες που περιορίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η φύση του επαγγέλματος, θερμίδες μπορούμε να κάψουμε κάνοντας συστηματική γυμναστική.

Η δίαιτα που θα επιλεχθεί να μην κουράζει

Η σταθερότητα εφαρμογής μιας δίαιτας είναι  από τους σημαντικότερους παράγοντες απώλειας και διατήρησης του βάρους. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλεχθεί εξ αρχής κάποια που ταιριάζει στις συνθήκες ζωής και στις γευστικές προτιμήσεις μας, προκειμένου να μην νιώθουμε εγκλωβισμένοι, απομονωμένοι, ανικανοποίητοι.

Η επιλογή της ευέλικτης δίαιτας, για παράδειγμα, δίνει ελευθερία χωρίς να περιορίζει χρονικά, χωρίς να επηρεάζει την κοινωνική ζωή, χωρίς να απαιτεί ξεχωριστή διατροφή από αυτή που ακολουθεί η υπόλοιπη οικογένεια, χωρίς να εξαιρεί κατηγορίες τροφίμων.

Να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και να θέτουμε μικρούς και εφικτούς στόχους κάθε φορά

Αναλόγως των κιλών που πρέπει να χάσουμε, πρέπει να θέτουμε και το ύψος του πήχη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η απώλεια 1 κιλού την εβδομάδα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Όταν επιδιώκουμε να χάσουμε περισσότερα από 4 κιλά το μήνα, υιοθετούμε μέτρα (περιορισμένες θερμίδες και έντονη δραστηριότητα) που είναι ανέφικτο να διατηρήσουμε για μεγάλο διάστημα. Αυτό έχει ως συνέπεια να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια ή να στρεσάρουμε τον οργανισμό με κίνδυνο να του προκαλέσουμε προβλήματα, όπως ανεπάρκειες.

Για όσους έχουν αρκετά κιλά να χάσουν, η απώλεια του 5% του αρχικού βάρους είναι ένας λογικός αρχικός στόχος.

Οι αλλαγές να είναι μόνιμες

Ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα με αυστηρή δίαιτα και σκληρή γυμναστική, μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διατήρησης του νέου βάρους. Και ο λόγος είναι απλός: κανείς δεν αντέχει να το κάνει αυτό εφ’ όρου ζωής.

Προκειμένου να αποφευχθεί η επαναπρόσληψη του χαμένου βάρους, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος διατροφής και ορισμένες καθημερινές συνήθειες. Δηλαδή, να διατηρούμε το ενεργειακό ισοζύγιο, να τρεφόμαστε σωστά και να γυμναζόμαστε.

Να χαιρόμαστε που μπαίνουμε σε πρόγραμμα

Σκέψη μας θα πρέπει να είναι πώς θα νιώθουμε και θα φαινόμαστε ένα μήνα μετά την έναρξη της προσπάθειας και όχι ότι έχουμε μπροστά μας έναν Γολγοθά. Όσο πιο θετική είναι η οπτική μας γωνία τόσο πιο σταθεροί θα είμαστε στην απόφασή μας να αδυνατήσουμε. Τόσο πιο ευτυχισμένοι και περήφανοι θα είμαστε με την επιτυχία μας και την εμφάνισή μας!

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές διατροφής επισκεφτείτε το myflex.gr

 

Διαβάστε επίσης