myflex.gr

Ποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στο αδυνάτισμα;

συμπληρώματα διατροφής

Χάσιμο κιλών: Βοηθούν τα συμπληρώματα;

Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να έχει πολλαπλασιαστεί η εμφάνιση νόσων που εξαρτώνται ή αποδίδονται στην παχυσαρκία. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Η έρευνα δεν σταματά και κάθε χρόνο προστίθενται στον κατάλογο και άλλες παθήσεις.

Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως νόσος εδώ και 50 και πλέον χρόνια και εξαιτίας των συνεπειών της στην υγεία, επιστήμονες από όλον τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τόσο τις αιτίες και τις επιπτώσεις, όσο και τη θεραπεία της. Κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέες προτάσεις για τον τρόπο απαλλαγής από τα επιπλέον κιλά και διατήρησής τους: δίαιτες, φάρμακα, ασκήσεις, τα οποία προτείνονται συνήθως συνδυαστικά. Λόγω δε και της συμμετοχής της ψυχολογικής κατάστασης τόσο στην εμφάνιση της νόσου όσο και στη διαχείρισή της σε κάποιους ασθενείς κρίνεται απαραίτητη και η συνδρομή ψυχολόγου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των διατροφολόγων και τα συμπληρώματα διατροφής, αφού αποδεδειγμένα βελτιώνουν την υγεία και πολλά από αυτά δεν προκαλούν ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Κάποια συμπληρώματα διατροφής έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, όταν λαμβάνονται στον σωστό συνδυασμό και στη σωστή ποσότητα. Κι αυτό γιατί η ανέλεγκτη από κάποιον ειδικό χρήση τους μπορεί να επιφέρει παρενέργειες στον οργανισμό. Η απόφαση για τη λήψη τους θα πρέπει να συζητείται με διατροφολόγο, αφού είναι ο μόνος που γνωρίζει τους μηχανισμούς δράσης καθενός από αυτά. Έτσι, μπορεί να συμβουλεύσει τον ενδιαφερόμενο για το είδος του συμπληρώματος που πρέπει να λάβει -αφού άλλα έχουν σχεδιαστεί για την αύξηση του μεταβολισμού των υδατανθράκων, άλλα στη διάλυση του λίπους και άλλα στον κατευνασμό της επιθυμίας για κατανάλωση τροφής. Είναι ο μόνος που έχει βαθιά γνώση της αποτελεσματικότητάς τους και κυρίως της ασφάλειάς τους.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Στην πρώτη γραμμή των προτεινόμενων συμπληρωμάτων βρίσκεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψή της βοηθά στη μείωση της λιπώδους μάζας και στη διατήρηση της μυϊκής. Επίσης, αυξάνει τις κυκλοφορούμενες συγκεντρώσεις ορμονών κορεσμού του παχέος εντέρου περισσότερο από άλλες πρωτεΐνες, όπως η σόγια και η λευκωματίνη των αυγών.  Ακόμα και μερικά μόλις γραμμάρια την εβδομάδα, με ή χωρίς άσκηση, βοηθούν στη βελτίωση της σύστασης του σώματος και στην απώλεια βάρους.

συμπληρώματα διατροφής

L-καρνιτίνη

Η έρευνα έχει αναδείξει και την L-καρνιτίνη ως πολύτιμο βοηθό στη μείωση του σωματικού βάρους. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη καλύτερη διαχείριση της ινσουλίνης, ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό, οξειδώνει το λίπος και χαρίζει αίσθημα πληρότητας, με συνέπεια την κατανάλωση λιγότερης τροφής και τη μείωση της συνεχούς πείνας. Έχει, επίσης, καλό προφίλ ασφάλειας.

Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ

Ανήκει σε μια ομάδα ισομερών λινολεϊκού οξέος, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται φυσικά στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, έχει αντικαρκινογόνες ιδιότητες, ρυθμίζει τις ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αποκρίσεις, βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος, μειώνει, επίσης, το μέγεθος των λιποκυττάρων και ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Ευρήματα μελετών έχουν αποδείξει την ικανότητά του να μετατρέπει το λευκό λιπώδες ιστό σε καφέ, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον μεταβολικό ρυθμό και μειώνοντας το σάκχαρο. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ βοηθά τους ανθρώπους να αδυνατίσουν χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ευέλικτη διατροφή

Φυσικά, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από μόνη της δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα. Για την απώλεια των παραπανίσιων κιλών χρειάζεται η αλλαγή της συμπεριφοράς όσον αφορά στη διατροφή και στην άσκηση. Σίγουρα δεν απαιτούνται αυστηρές δίαιτες, γιατί αυτές αποτυγχάνουν τις περισσότερες φορές, λόγω αδυναμίας συμμόρφωσης σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ευέλικτη διατροφή, που επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή των τροφών από τον διαιτώμενο, βάσει των αναγκών του σε μακροθρεπτικά συστατικά, είναι η ενδεδειγμένη λύση για όσους θέλουν να χάσουν κιλά, να διατηρήσουν το νεοαποκτηθέν βάρος, χωρίς στερήσεις. Όταν συνδυάζεται δε με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής τα αποτελέσματα είναι πιο θεαματικά σε πιο σύντομο διάστημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη, προσήλωση και σωστή καθοδήγηση.

Διαβάστε επίσης: Συμπληρώματα διατροφής: Δράση ενάντια στον κορωνοϊό

Διαβάστε επίσης