myflex.gr

Συμπληρώματα διατροφής: Δράση ενάντια στον κορωνοϊό

Συμπληρώματα διατροφής και κορωνοϊός

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των ανθρώπων που παίρνουν συμπληρώματα διατροφής από τις αρχές του 2020, όταν ξεκίνησε ο κορωνοϊός. Αμερικανικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 30% αυτών λαμβάνει περισσότερα συγκριτικά με το 2019, γεγονός που εκτοξεύει των αριθμό των χρηστών, οι οποίοι ανέρχονται στο 76% του συνόλου των κατοίκων των ΗΠΑ.

Η αιτία γι’ αυτή την στροφή προς τα συμπληρώματα φαίνεται να είναι η επιθυμία για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να αποφύγουν βαριά νόσηση ή εισαγωγή στο νοσοκομείο στην περίπτωση προσβολής από τον ιό SARS-CoV-2, αλλά και γενικότερα για καλύτερη άμυνα του οργανισμού. Μια μελέτη έδειξε ότι το κίνητρο, για να λάβουν συμπληρώματα, του 36% των ατόμων που έλαβαν μέρος σε αυτήν ήταν η πανδημία. Το 57% απάντησε ότι ο λόγος ήταν η βελτίωση της ανοσίας του έναντι κάθε απειλής.

Το φαινόμενο είναι γενικευμένο και δεν απαντάται μόνο στις ΗΠΑ. Και οι κάτοικοι της χώρας μας έχουν πειστεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και ω-3 λιπαρών οξέων,  προστατεύουν έναντι των λοιμώξεων, δεδομένων και των αποτελεσμάτων πολλών μελετών που το υποστηρίζουν.

Απομένει ωστόσο να διευκρινιστούν πια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά πρέπει να λαμβάνονται και σε ποιες ποσότητες. Οι ερευνητές επιδιώκουν να βρουν εάν είναι ευεργετική η λήψη των ίδιων θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην αποφυγή ή ταχύτερη ανάρρωση από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης βοηθούν και στον κορωνοϊό. Η έρευνα συνεχίζεται, καθώς το ενδιαφέρον όλων για το συγκεκριμένο θέμα είναι αμέριστο.

Συμπληρώματα διατροφής και κορωνοϊός

Ποιές όμως είναι αυτές οι βιταμίνες που δίνουν ώθηση στο ανοσοποιητικό να υψώσει τοίχο ενάντια στις αρρώστιες;

Βιταμίνη C

Από παιδιά όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές επιδράσεις της πορτοκαλάδας. Η βιταμίνη C που περιέχει έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες βοηθώντας τον οργανισμό να αντισταθεί στις καθημερινές επιθέσεις του δέχεται.

Όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα γίνεται ευάλωτος και οι πιθανότητες νόσησης από οποιαδήποτε λοίμωξη είναι αυξημένες.

Τα συμπληρώματα της βιταμίνης C μπορούν να συντομεύσουν τη νόσηση αλλά και να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος σε άτομα που υπόκεινται σε έντονη καταπόνηση. Ευεργετική έχει κριθεί ότι είναι και για τους πάσχοντες από πνευμονία που διαγιγνώσκονται με έλλειψη της, αλλά και για εκείνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο έρπης ζωστήρ.

Όσον αφορά στον κορωνοϊό, μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό που η αναπνοή τους υποστηρίζονταν μηχανικά και έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης C είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Η δε ενδοφλέβια χορήγησή της αύξησε τον δείκτη οξυγόνωση σε μεγάλο ποσοστό ασθενών που είχαν σοβαρά ή μέτρια συμπτώματα.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι επιστήμονες εμμένουν στη χορήγησή της ως βοηθητικό μέσο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, δεδομένου και του ότι θεωρούν ότι μειώνει την πιθανότητα αγγειακής βλάβης.

Βιταμίνη D

Οι ευεργετικές επιδράσεις της στον οργανισμό αποτελεί αντικείμενο επισταμένης έρευνας. Τα ευρήματα έχουν έχει δείξει ότι βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και ότι ενισχύει τον οργανισμό κατά των λοιμώξεων και ιογενών νόσων, καθώς επιβραδύνει τον ρυθμό αντιγραφής των ιών, καταστέλλει τη φλεγμονή και αυξάνει τα επίπεδα των Τ-ρυθμιστικών κυττάρων και τη δραστηριότητά τους.

Όταν τα επίπεδά της στον οργανισμό βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, τα οποία επιτυγχάνονται με την πρόσληψη συμπληρωμάτων, προφυλάσσει από αναπνευστικές λοιμώξεις και αυτός είναι ο λόγος που η έρευνα έχει στραφεί και στο αν βοηθά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Από τα ευρήματα μιας μελέτης σε 120 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αλγερία,  φάνηκε ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης τόσο μικρότερες ήταν η πιθανότητες θανάτου του ασθενούς. Διάφορες μετα-αναλύσεις μελετών βρήκαν ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D  απ’ ότι τα υγιή άτομα, ενώ όσοι είχαν ανεπάρκεια κινδύνευαν περισσότερο να μολυνθούν και τα συμπτώματά τους να ήταν πιο βαριά συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Ωμέγα-3

Εξίσου ευεργετικά φαίνεται να είναι και τα ω-3 λιπαρά οξέα, αφού σε μια μεγάλη μελέτη σχεδόν 373.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής για 90 ημέρες είχαν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κορωνοϊό κατά 12%. Και δεν είναι η μοναδική. Στα ίδια συμπεράσματα έχουν καταλήξει και άλλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν όμως λιγότεροι άνθρωποι.

Αναμένονται να διεξαχθούν και άλλες μελέτες για την ευεργετική επίδραση αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών στην πρόληψη και θεραπεία του SARS-CoV-2.

Οι χρήστες αυτών των συμπληρωμάτων, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον διατροφολόγο τους, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η ποσότητα που λαμβάνουν είναι η ενδεδειγμένη, αφού η μεγαλύτερη από τη καθημερινή συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβες  στον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης: Ω-3 Λιπαρά Οξέα: Ο ρόλος τους ενάντια στη κατάθλιψη

Διαβάστε επίσης