myflex.gr

Δίαιτα πρωτεΐνης: Το κλειδί για απώλεια και διατήρηση βάρους

Δίαιτα πρωτεΐνης

Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, λόγω τόσο των αισθητικών και ψυχολογικών προβλημάτων που προκαλεί όσο κυρίως των σοβαρών νόσων που επιφέρει, οι οποίες πολλές φορές απειλούν την ίδια τη ζωή. Επομένως, η απώλεια των περιττών κιλών και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους αποτελεί το ζητούμενο εκατομμυρίων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες.

Δίαιτες για απώλεια βάρους υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρότι τον τελευταίο αιώνα έχουν μελετηθεί επισταμένως και εφαρμοστεί κλινικά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, εντούτοις το μέσο σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος και το ποσοστό των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διαρκώς αυξάνονται. Το φαινόμενο αυτό δείχνει ότι μπορεί οι διατροφικές προσεγγίσεις να είναι αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους, η διατήρησή του όμως είναι ακόμα αντικείμενο εντατικής μελέτης.

Προϋπόθεση για την απώλεια βάρους είναι η εξασφάλιση του κορεσμού ενώ τα άτομα βρίσκονται σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή δαπανούν περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από αυτή που λαμβάνουν.

Κατά καιρούς έχουν γίνει δημοφιλείς πολλές δίαιτες με ποικίλες προσεγγίσεις όσον αφορά στη σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών γιατί πράγματι βοηθούν στην απώλεια των παραπανίσιων κιλών. Ωστόσο, με την ολοκλήρωσή της, η ελεύθερη διατροφή που ακολουθείται προάγει την ανάκτηση του χαμένου βάρους με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τη διατήρηση κλινικά σημαντικής (≥ 5%) απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα τουλάχιστον δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμόρφωση στη διαιτητική παρέμβαση είναι πολύ πιο σημαντική από την ίδια τη δίαιτα, καθώς η προοδευτικά μειούμενη ικανότητα εφαρμογής της είναι συχνό φαινόμενο.

Γι’ αυτό η ευέλικτη διατροφή έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Γιατί μπορεί να ακολουθείται από όλους, χωρίς περιορισμούς ώρας ή κατηγοριών τροφίμων. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που δεν κουράζει και όσοι την έχουν επιλέξει την κάνουν αυτοβούλως τρόπο ζωής τους, αφού δεν τους αποκλείει από την κοινωνική ζωή τους και δεν τους κουράζει με συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε συγκεκριμένα γραμμάρια, σε συγκεκριμένες ώρες…

Μετά τον καθορισμό των διατροφικών αναγκών κάθε ατόμου σε μακροθρεπτικά συστατικά και τον τακτικό επαναπροσδιορισμό τους, το άτομο που επιθυμεί να χάσει κιλά είναι ελεύθερο να επιλέξει τι θα φάει και πότε, ακόμα κι αν αυτό είναι τούρτα, μακαρόνια ή τσιπς, αρκεί να μην ξεπερνά τις συστάσεις για την ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών που έχουν ορίσει έμπειροι διατροφολόγοι ειδικά για τον οργανισμό του.

Δίαιτα πρωτεΐνης: Το κλειδί για απώλεια και διατήρηση βάρους

Δίαιτες πρωτεΐνης

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες και πλέον, η δίαιτα με υψηλότερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης θεωρείται επιτυχής προσέγγιση για την πρόληψη και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, αφού περιορίζει το σωματικό βάρος εξαιτίας των τροποποιήσεων που συντελούνται στον ενεργειακό μεταβολισμό, στην όρεξη και συνεπώς στην πρόσληψη ενέργειας.

Αρκετές επιστημονικές μελέτες ατόμων που ακολουθούσαν συγκεκριμένα σχήματα διατροφής έδειξαν ότι τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, απώλεια λιπώδους μάζας και διατήρηση της άλιπης μάζας πετύχαιναν όσοι περιόριζαν την πρόσληψη θερμίδων και λάμβαναν τις περισσότερες από πρωτεΐνες, συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτες ενεργειακού περιορισμού χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Ο λόγος είναι ότι οι πρωτεΐνες προσφέρουν μεγαλύτερη αντιλαμβανόμενη αίσθηση πληρότητας και αύξηση των ορμονών κορεσμού, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη στο επόμενο γεύμα.

Αυτά ισχύουν όμως για όσο διαρκεί η συμμόρφωση στη συγκεκριμένη διατροφή. Παρότι παρέχουν βελτιώσεις στην όρεξη, στη διαχείριση του σωματικού βάρους, στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και σε όλες τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία, το μεγάλο ζητούμενο είναι η εύρεση στρατηγικών που θα οδηγήσουν σε αύξηση της συμμόρφωσης στο πρόγραμμα διατροφής για πάντα.

Για τη διατήρηση λοιπόν του νεοαποκτηθέντος βάρους μετά από την απώλεια των περιττών κιλών, ο κορεσμός είναι αναγκαίος (παρά το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο), όπως και η βασική ενεργειακή δαπάνη (παρά την απώλεια σωματικού βάρους), η οποία επιτυγχάνεται με τη διατήρηση της άλιπης σωματικής μάζας.

Και η εξατομικευμένη αύξηση της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει, αφού μειώνει την πρόσληψη τροφής υπό συνθήκες αυτόβουλης διατροφής. Συνέπεια αυτής της διατροφικής επιλογής είναι η μείωση του κινδύνου θετικού ενεργειακού ισοζυγίου και η αύξηση του βάρους, ανεξάρτητα από την πηγή των πρωτεϊνών.

Η αύξηση της πρόσληψης τους αυξάνει επομένως την πιθανότητα διατήρησης του σωματικού βάρους, χωρίς να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό, αφού το δεύτερο αξιόλογο σημείο των διατροφικών προσεγγίσεων απώλειας κιλών που δίνουν έμφαση στην πρωτεΐνη είναι οι μειώσεις των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και της περιφέρειας μέσης, εξαιτίας του χαμηλότερου βάρους.

Διαβάστε επίσης: Πρωτεΐνες: Ο ρόλος τους στη διατροφή και την υγεία μας

Για περισσότερα διατροφικά άρθρα επισκεφτείτε το myflex.gr

Διαβάστε επίσης