myflex.gr

Δείτε τι μπορεί να κάνουν 30 γραμμάρια καρύδια!!

καρύδια

Η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου διατροφής και η απάρνηση της μεσογειακής κουζίνας που ακολουθούσε κάθε ελληνική οικογένεια παλαιότερα έχει οδηγήσει, τις τελευταίες δεκαετίες, σε αύξηση διαφόρων προβλημάτων υγείας, με πρώτα τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση και την παχυσαρκία. Η περιορισμένη κατανάλωση λαχανικών φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών, ελαιόλαδου και η συχνότερη επιλογή επεξεργασμένων τροφίμων έχει μειώσει την πρόσληψη κάποιων θρεπτικών συστατικών, γεγονός που δύναται να οδηγήσει στην εμφάνιση ακόμα και απειλητικών για τη ζωή παθήσεων.

Ο επαναπροσδιορισμός της αξίας των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και η ένταξη όλων των τροφών που παραδοσιακά επέλεγαν οι Έλληνες, προσφέρουν την ευκαιρία λήψης των συνιστώμενων ημερήσιων ποσοτήτων όλων των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, που θα μπορούσε να περιορίσει, ως ένα βαθμό, τις πιθανότητες ανάπτυξης κάποιας πάθησης από τις πολλές  μη μεταδιδόμενες που κυριαρχούν στην εποχή μας.

Οι ξηροί καρποί  αποτελούν το ιδανικό σνακ, που όταν επιλέγονται προς αντικατάσταση άνευ ή περιορισμένης διατροφικής αξίας μικρογευμάτων, τα οποία συνήθως καταναλώνονται σε στιγμές πείνας, λιγούρας ή… ανίας, βελτιώνουν τη συνολική υγεία.

Ιδιαίτερα τα καρύδια, ένας καρπός που στη χώρα μας παράγεται σε αφθονία, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, φυτοστερόλες, πολυφαινόλες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες α-λινολενικού και λινολεϊκού οξέως. Η μοναδική θρεπτική σύνθεσή τους διαφέρει από εκείνη άλλων ξηρών καρπών, επειδή περίπου το 10% της ενέργειας που παρέχουν τα καρύδια προέρχεται από τη μορφή ALA (Άλφα Λινολενικού Οξέος). Περιέχουν δε υψηλές ποσότητες φυτομελατονίνης και διαθέτουν περισσότερες πολυφαινόλες από άλλους τύπους ξηρών καρπών.

τι μπορεί να κάνουν 30 γραμμάρια καρύδια

Επίσης, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες, βελτιώνουν το προφίλ των λιπιδίων και επομένως προστατεύουν την καρδιά  και τα αγγεία μέσω της αποφυγής της αθηροσκλήρωσης. Τα άτομα που προσθέτουν καρύδια στη διατροφή τους μπορούν ευκολότερα να ελέγξουν τη χοληστερίνη τους, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εξαιτίας των πολυφαινολών, αλλά και άλλων θρεπτικών συ στατικών που περιέχουν, όπως κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, κ.ά.

Μια νέα πρότυπη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Indiana-Bloomington έδειξε ότι η προσθήκη μόλις 30 γραμμαρίων καρυδιών (για την ακρίβεια  1 ουγκιάς = 28,35 γρ.) στη διατροφή επιφέρει πολλά διατροφικά οφέλη για όλα τα στάδια της ζωής.

Ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις που θα είχε η προσθήκη τους στην τυπική καθημερινή διατροφή σχεδόν 8.000 Αμερικανών που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.  Τα στοιχεία που εξέτασαν αντλήθηκαν από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) που διενεργείται σε άτομα που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες αναλύθηκαν ανά ηλικιακή ομάδα (4-8 ετών, 9-13 ετών, 14-18 ετών, 19-50 ετών, 51-70 ετών, 71 ετών και άνω) και ανά φύλο.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Εκτός από τη διαπίστωση ότι η προσθήκη τους στη διατροφή αποτελεί από μόνη της δείκτη υγιεινής διατροφής στους άνδρες και στις γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία τους, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στην αναλογία πρόσληψης ακόρεστων προς κορεσμένα λίπη, δηλαδή οι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερα κορεσμένα λίπη. Επίσης, βελτιώθηκε η πρόσληψη φυτικών ινών, περισσότεροι ενήλικες αλλά και παιδιά 4-18 ετών κάλυπταν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου, τα επίπεδα του χαλκού και ψευδαργύρου έφτασαν σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που είχε ανεπαρκή πρόσληψη μαγνησίου και φυλλικού οξέως.

Από αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές συμπέραναν ότι η προσθήκη των συγκεκριμένων ξηρών καρπών στη διατροφή παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που συνήθως δεν τους τρώνε βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής και την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών που δεν προσλαμβάνονται επαρκώς και είναι σημαντικά για την υγεία.

Πιστεύουν ότι η προσθήκη αυτών των υψηλής θρεπτικής αξίας ξηρών καρπών στο καθημερινό μενού ως σνακ ή ως συστατικό στα κύρια πιάτα, στις σαλάτες ή σε υγιεινές sauce είναι μια εύκολα πραγματοποιήσιμη  αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, η οποία μπορεί να αποτελέσει πιθανή λύση για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής σε άτομα άνω των 4 ετών.

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές διατροφής επισκεφτείτε το myflex.gr

 

Διαβάστε επίσης