myflex.gr

Οδηγίες για νηστίσιμη διατροφή

Οδηγίες για νηστίσιμη διατροφή

Νηστεία είναι η εκούσια αποχή από ορισμένες τροφές κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Η νηστίσιμη διατροφή, δηλαδή η αποχή μας από προϊόντα ζωικής προέλευσης μπορεί να μας προσφέρει πολλά οφέλη.

Ειδικότερα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης λίπους και πιο συγκεκριμένα κορεσμένου λίπους αλλά και της αυξημένης κατανάλωσης μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οι τιμές της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων αλλά και της LDL (κακή) χοληστερόλης μειώνονται σημαντικά. Βελτίωση δεν θα έχουμε μόνο στο λιπιδαιμικό προφίλ αλλά και στην καρδιακή και νευρική λειτουργία.

Μία ακόμη θετική επίδραση της νηστήσιμης διατροφής είναι η μείωση του οξειδωτικού στρες και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα από την κατανάλωση μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση (όπως η βιταμίνη C). Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας, καρκίνου αλλά και εκφυλιστικών νοσημάτων που «χτυπούν» το νευρικό σύστημα όπως είναι η νόσος του Alzheimer.

Τέλος, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καλίου κατά την διάρκεια της νηστείας έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης, πιο συγκεκριμένα σε άτομα που οι τιμές αρτηριακής πίεσης κυμαινόντουσαν σε υψηλότερα επίπεδα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά περιέχουν μεγάλες ποσότητες όχι μόνο καλίου αλλά και φυτικών ινών, οι οποίες ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Όλα αυτά συνδυαστικά θα οδηγήσουν σε μείωση του σωματικού λίπους και ως επακόλουθο και του βάρους.

Ωστόσο για να τα επιτύχουμε όλα αυτά θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες οδηγίες από επαγγελματίες διαιτολόγους, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί έλλειψη κάποιου εκ των βασικών θρεπτικών συστατικών.

Οδηγίες για νηστίσιμη διατροφή

Κατά την διάρκεια της νηστείας θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά:

1. Πρωτεΐνη

Φυτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι η σόγια και τα προϊόντα της, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

2. Σίδηρος

Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια, τα  λαχανικά, τα φρούτα (κυρίως αποξηραμένα), οι ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα τρόφιμα (όπως γάλα σόγιας).

Επειδή όμως ο σίδηρος που βρίσκεται στα φυτικά προϊόντα δεν είναι εύκολα απορροφήσιμος καλό είναι να συνδυάζεται με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C ή σε β-καροτένιο όπως τα καρότα και τα βερίκοκα. Η βιταμίνη C έχει την δυνατότητα να αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου έως και 4 φορές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, πιπεριές κι άλλα.

3. Ασβέστιο

Φυτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τα αποξηραμένα φρούτα κι άλλα.

4.Βιταμίνη Β12

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι τα θαλασσινά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το σπανάκι και τα προϊόντα σόγιας.

5. Ψευδάργυρος

Φυτικές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι η βρώμη, η μπανάνα, ο ανανάς, η πατάτα, η σόγια και τα μαυρομάτικα.

Μπορούν όλοι άφοβα να κάνουν νηστεία όμως;

Ναι μπορούν ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που χρειάζονται συνεχή επίβλεψη από κάποιων ειδικό.

  • Διαβητικοί: θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή όχι μόνο στην ποσότητα υδατανθράκων που θα υπάρχει στο διαιτολόγιο αλλά και στις μονάδες ινσουλίνης που θα πρέπει να λαμβάνει.
  • Νεφροπαθείς: θα πρέπει στο διαιτολογικό πλάνο να δίνεται προσοχή στα τρόφιμα που περιέχουν κάλιο και φώσφορο.
  • Άτομα με οστεοπόρωση: θα πρέπει να δίνεται έμφαση στις φυτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.
  • Άτομα που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία: θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο σίδηρο, στη βιταμίνη Β12 αλλά και το φυλλικό οξύ.

Η νηστίσιμη λοιπόν διατροφή μπορεί να μας προσφέρει πολλά οφέλη και να βελτιώσει την υγεία μας, αρκεί εννοείται να γίνεται σωστά και να τηρούνται συγκεκριμένες οδηγίες που δίνονται από επαγγελματίες του χώρου διατροφής.

Διαβάστε επίσης