myflex.gr

Ο Ρόλος των Προβιοτικών στον Ανθρώπινο Οργανισμό

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις προάγουν την υγεία και είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό. Έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων καθώς πρόκειται για φιλικά προς τον οργανισμό μας μικρόβια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες τροφές ή σε συμπληρώματα διατροφής, ωφελούν με διάφορους τρόπους την καλή λειτουργία του οργανισμού και προλαμβάνουν την εμφάνιση διάφορων παθήσεων.

Βρίσκονται στο έντερο και είναι ένα μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της περιοχής. Τα οφέλη τους για την υγεία είναι αποτέλεσμα της ιδιότητας των προβιοτικών να εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου. Λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος, ευερέθιστο έντερο, δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργίες, λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος, κυστική ίνωση και διάφοροι καρκίνοι μπορούν όλα να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν με τη χρήση προβιοτικών καθώς μπορούν να μειώσουν τις παρενέργειες διαφόρων αντισωμάτων. Τα πιο συνηθισμένα στελέχη προβιοτικών είναι τα lactobacilli και τα bifidobacteria, π.χ. Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis.

Παρέχουν οφέλη που περιλαμβάνουν την πρόληψη:

  • της οξείας διάρροιας
  • της νόσου του Crohn
  • των καρδιαγγειακών και ουρογεννητικών λοιμώξεων
  • του καρκίνου
  • της δυσανεξίας στη λακτόζη και
  • της κυστικής ίνωσης

Είναι πλέον κατανοητό ότι τα κοινά μικρόβια του εντέρου του ανθρώπου μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση μεταβολικών ασθενειών όπως:

Ø  η παχυσαρκίαØ  ο διαβήτηςØ  η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Πώς λειτουργούν τα προβιοτικά στο σώμα μας;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα προβιοτικά μπορούν να δράσουν μέσα στο σώμα μας. Αλληλεπιδρούν και διεγείρουν την ανάπτυξη των καλών μικροβίων του σώματος και αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων στο ανθρώπινο σώμα. Ø  Αυξάνουν τον χρόνο αντιγονικής απόκρισης του ξενιστή, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνει τη σύνθεση αντιμικροβιακών ενώσεων και μπορεί επίσης να εμποδίσει τη θέση όπου μπορεί να συνδεθεί το παθογόνο.Ø  Επιπλέον, αυξάνουν τη διάρκεια κατακράτησης και παρατεταμένης προβιοτικής λειτουργίας.

Τα προβιοτικά και τα οφέλη τους

Στον γαστρεντερικό σωλήνα, βρίσκεται το γνωστό τους όφελος ότι βελτιώνουν την πέψη μας και μειώνουν την ποσότητα της χοληστερόλης.Ø  τη θεραπεία της διάρροιας και Ø  την πρόληψη φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρουΤο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχει μια ελάχιστα κατανοητή αιτία και ως εκ τούτου η θεραπεία για τέτοιους ανθρώπους είναι δύσκολη.  

Χρόνια νόσος του εντέρου (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου)

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Η IBD ​​περιλαμβάνει:

  • τη νόσο του Crohn (CD)
  • την ελκώδη κολίτιδα (UC) και
  • την απροσδιόριστη κολίτιδα (IC).

Τα προβιοτικά έχουν τραβήξει πολύ την προσοχή πρόσφατα ως πιθανή θεραπεία για την αλλαγή των θετικών επιδράσεων του μικροβίου στην IBD. Τα προβιοτικά, για παράδειγμα, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και την πρόκληση ύφεσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή ευρήματα ότι τα προβιοτικά βοηθούν σε ασθενείς με CD.

Πηγές προβιοτικών:

Τα ζωντανά βακτήρια και οι ζύμες είναι γνωστά ως προβιοτικά και μπορεί να είναι καλά για την υγεία κάποιου. Μπορούν να βρεθούν σε ορισμένα γεύματα και συμπληρώματα καθώς και στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Πηγές προβιοτικών είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το kimchi είναι πηγές προβιοτικών.

Έχουν αποτέλεσμα τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής, με προβιοτικά;

Το γεγονός ότι τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, τα καθιστά ευάλωτα και ευαίσθητα σε εξωτερικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητά τους επηρεάζεται από περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, τα οξέα υγρά του στομάχου. Έτσι, ο αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μειώνεται κατά πολύ μέχρι αυτά να φτάσουν στην εντερική περιοχή. Συμπερασματικά λοιπόν, πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του, ότι ακόμη κι αν λαμβάνει προβιοτικά βακτήρια από τη διατροφή του ή από διάφορα συμπληρώματα διατροφής, στον προορισμό τους φτάνουν μόνο ορισμένα από αυτά.

Διαβάστε επίσης