myflex.gr

Κρεατίνη: Τα Μυστικά για Μυϊκή Ανάπτυξη και Αθλητική Απόδοση

Κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι ένα φυσικό χημικό συστατικό που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα και βρίσκεται κυρίως στους μυς. Αποτελείται από τρία αμινοξέα: αργινίνη, γλυκίνη και μεθειονίνη. Η κρεατίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ενέργειας στους μύες και σε άλλα κύτταρα, καθώς βοηθά στον κυτταρικό κύκλο ανακύκλωσης της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), που είναι η βασική πηγή ενέργειας για τις κυτταρικές λειτουργίες.

Συμπληρώματα κρεατίνης είναι διαθέσιμα στην αγορά και χρησιμοποιούνται συχνά από αθλητές και άτομα που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, τη δύναμη και την αντοχή. Έχει αποδειχθεί ότι η κρεατίνη βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης σε σύντομες περιόδους υψηλής έντασης άσκησης, όπως τα βάρη, το σπριντ και τα άλματα. Ωστόσο, η χρήση της κρεατίνης μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα από άτομο σε άτομο, καθώς η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυσική κατάσταση, η διατροφή και ο τύπος της άσκησης.

Η κρεατίνη γενικά θεωρείται ασφαλής για χρήση σε υγιείς ενήλικες. Υπάρχουν μερικές πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση της κρεατίνης, όπως κράμπες, διάρροια, ή αύξηση του βάρους λόγω της αύξησης του υδατικού όγκου στους μύες.

Επίσης, ορισμένα άτομα μπορεί να μην επωφελούνται τόσο πολύ από τη χρήση της κρεατίνης, καθώς η απόκριση του σώματος στα συμπληρώματα κρεατίνης μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα κρεατίνης στους μύες τους, μπορεί να μην παρατηρήσουν τόσο μεγάλη βελτίωση στην απόδοσή τους με τη χρήση συμπληρωμάτων κρεατίνης.

Σε γενικές γραμμές, η χρήση της κρεατίνης μπορεί να είναι μια χρήσιμη και αποτελεσματική στρατηγική για την  ανάπτυξη μυϊκής μάζας, δύναμης και αντοχής για ορισμένα άτομα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κρεατίνη δεν αποτελεί θαυματουργό συμπλήρωμα που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων σας στην άσκηση. Η συνεχής προπόνηση, μια ισορροπημένη διατροφή και η καλή ανάκτηση είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κρεατίνη ως συμπλήρωμα, είναι καλό να ξεκινήσετε με τη συμβουλή του γιατρού σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την κατάλληλη δοσολογία. Καταναλώστε την κρεατίνη σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προτάσεις των ειδικών, και παρακολουθήστε την αντίδραση του σώματός σας κατά τη διάρκεια της χρήσης του συμπληρώματος.

Σημαντικό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι η κρεατίνη δεν θα αντικαταστήσει την προπόνηση και την καλή διατροφή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο που «συμπληρώνει» τις προσπάθειές σας για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και της ανάπτυξης των μυών. Είναι σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα στη διατροφή σας, που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και στην υιοθέτηση ενός καλά ισορροπημένου προγράμματος προπόνησης.

η κρεατίνη δεν θα αντικαταστήσει την προπόνηση και την καλή διατροφή

Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να αξιολογείτε την πρόοδο  σας κατά τη διάρκεια της χρήσης του συμπληρώματος κρεατίνης, καθώς και να είστε προσεκτικοί σε οποιεσδήποτε αλλαγές ή παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ή ανησυχίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό στην αθλητική διατροφή.

Ωστόσο, μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν:

Φάση φόρτωσης

Η φάση φόρτωσης μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη αύξηση των αποθεμάτων κρεατίνης στους μύες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ποσότητα κρεατίνης που λαμβάνεται είναι περίπου 20 γραμμάρια την ημέρα, χωρισμένα σε τέσσερις δόσεις των 5 γραμμαρίων, για 5-7 ημέρες.

Φάση συντήρησης

Μετά τη φάση φόρτωσης (ή απευθείας στη φάση συντήρησης, αν δεν εφαρμόσετε φάση φόρτωσης), η ποσότητα κρεατίνης που λαμβάνεται, μειώνεται για να διατηρηθούν τα αποθέματα κρεατίνης στα μύες. Η συνιστώμενη ποσότητα κατά τη φάση συντήρησης είναι περίπου 3-5 γραμμάρια την ημέρα.

Χρονική στιγμή της πρόσληψης

Η πρόσληψη κρεατίνης μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη εάν λαμβάνεται κοντά στην άσκηση. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να το παίρνουν λίγο πριν ή μετά την προπόνηση, ενώ άλλοι το χωρίζουν σε δόσεις πριν και μετά την προπόνηση. Εξετάστε τις προτιμήσεις σας και την απόκρισή σας στο συμπλήρωμα για να καθορίσετε την καλύτερη χρονική στιγμή.

Υδατάνθρακες και πρωτεΐνες

Η συνδυασμένη πρόσληψη κρεατίνης με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση και τη χρήση της κρεατίνης από το σώμα. Ένα σνακ ή ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες πριν ή μετά την προπόνηση μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική.

Προσαρμογή ποσοτήτων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε την ποσότητα κρεατίνης που λαμβάνετε με βάση το σωματικό βάρος, την ηλικία, τη φυσική κατάσταση ή τους στόχους σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην αθλητική διατροφή για να καθορίσετε την πιο κατάλληλη ποσότητα για τις ανάγκες σας.

Παύση και επανεκκίνηση

Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν μια στρατηγική παύσης και επανεκκίνησης, όπου κάνουν ένα διάλειμμα από τη χρήση της κρεατίνης μετά από μια περίοδο συνεχούς χρήσης (π.χ. 8-12 εβδομάδες) για περίπου 2-4 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί και να αποκαταστήσει τη φυσική παραγωγή κρεατίνης.

Καθώς διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στη χρήση κρεατίνης, είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τις παραπάνω στρατηγικές και να βρείτε το πρωτόκολλο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Συνοψίζοντας, η κρεατίνη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για ορισμένους αθλητές και άτομα που επιδιώκουν να αυξήσουν την απόδοσή τους σε σύντομες περιόδους υψηλής έντασης άσκησης, τη μυϊκή μάζα και την αντοχή τους. Η κρεατίνη δεν είναι ένα θαυματουργό συμπλήρωμα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως μια πρόσθετη υποστήριξη για τους στόχους σας στον τομέα της φυσικής κατάστασης και της υγείας, όταν χρησιμοποιείται σωστά και υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης: O ρόλος των πρωτεϊνών στη διατροφή και την υγεία μας.

Buford, T. W., Kreider, R. B., Stout, J. R., Greenwood, M., Campbell, B., Spano, M., … & Antonio, J. (2007). International Society of Sports Nutrition position stand: creatine supplementation and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 4(1), 6. https://doi.org/10.1186/1550-2783-4-6

Kreider, R. B., Kalman, D. S., Antonio, J., Ziegenfuss, T. N., Wildman, R., Collins, R., … & Lopez, H. L. (2017). International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 18. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0173-z

Cooper, R., Naclerio, F., Allgrove, J., & Jimenez, A. (2012). Creatine supplementation with specific view to exercise/sports performance: an update. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 9(1), 33. https://doi.org/10.1186/1550-2783-9-33

Hultman, E., Söderlund, K., Timmons, J. A., Cederblad, G., & Greenhaff, P. L. (1996). Muscle creatine loading in men. Journal of applied physiology, 81(1), 232-237. https://doi.org/10.1152/jappl.1996.81.1.232

 

Διαβάστε επίσης