myflex.gr

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ : Η Αλήθεια για τον Διαχωρισμό γευμάτων πλούσιων σε Πρωτεΐνες και Υδατάνθρακες στη Διατροφή

διαχωρισμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων

Αναμφίβολα, η διατροφή αποτελεί κεντρικό στοιχείο της υγείας μας. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναδυθεί ένας ισχυρισμός στον τομέα της διατροφής: ο διαχωρισμός των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων στο πλαίσιο των γευμάτων. Ωστόσο, πρόκειται για μύθο ή επιστημονική αλήθεια;
Παρά τη δημοφιλή αποδοχή αυτής της θεωρίας, η επιστήμη παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο οργανισμός μας είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένος στην παράλληλη πέψη και απορρόφηση διάφορων τύπων μακροθρεπτικών συστατικών.
Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “American Journal of Clinical Nutrition” το 2017 εξέτασε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης πρωτεϊνών και υδατανθράκων στο ίδιο γεύμα, σε σύγκριση με την κατανάλωσή τους ξεχωριστά. Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στην απώλεια βάρους, το μεταβολικό προφίλ, ή την αντίσταση στην ινσουλίνη μεταξύ των δύο ομάδων.
Μια άλλη ευρεία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Nutrition” το 2020, έδειξε ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων σε ξεχωριστά γεύματα δεν είχε κανέναν σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιοαγγειακή υγεία, την απόδοση της άσκησης, ή την κοινωνική ευημερία των συμμετεχόντων.
Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή είναι πολυδιάστατη και μεγαλύτερη από ότι ο απλός διαχωρισμός μεταξύ πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Είναι ουσιαστικό να επικεντρωθούμε στην κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, για να διατηρήσουμε την καλύτερη δυνατή υγεία.
Ακολουθεί η αναλυτική ανασκόπηση των επιστημονικών ευρημάτων, όπως έχουν παρουσιαστεί στις σύγχρονες μελέτες. Καθώς ξεδιπλώνεται η αλήθεια, αποδεικνύεται ότι η επιστήμη της διατροφής είναι πιο πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε.
Στην αρχή της έρευνας μας, πρέπει να κατανοήσουμε τη βάση της θεωρίας που ισχυρίζεται ότι πρέπει να υπάρχει ο διαχωρισμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων . Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η πρωτεΐνη απαιτεί ένα οξύ περιβάλλον για να χωνευτεί, ενώ οι υδατάνθρακες απαιτούν ένα αλκαλικό. Συνεπώς, ο συνδυασμός τους σε ένα γεύμα θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις που θα επηρεάζουν αρνητικά την πέψη.
Ωστόσο, οι επιστημονικές ερευνητικές εργασίες δεν υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Ο οργανισμός είναι σχεδιασμένος για να χειρίζεται μια πληθώρα διατροφικών παραμέτρων, και η πέψη είναι μια πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία από το απλό οξύ ή αλκαλικό περιβάλλον.

διαχωρισμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων

Η έρευνα δείχνει ότι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια ‘’συν-πέπτονται’’ και απορροφώνται ταυτόχρονα από το έντερο.
Μια μελέτη του 2019 στο “Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” εξέτασε τη διατροφική συμπεριφορά των ατόμων που τρώνε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ξεχωριστά, σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους, την καρδιοαγγειακή υγεία, ή τη γενική ευεξία.
Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για την υγεία μας είναι η ποιότητα της διατροφής μας. Τα υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα – ανεξάρτητα από το εάν περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ή λιπίδια – είναι αυτά που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας μας και στην πρόληψη των νόσων.
Αυτό που είναι απολύτως σαφές από τις επιστημονικές μελέτες είναι ότι η διατροφή πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και ισορροπημένη. Έμφαση πρέπει να δίνεται στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, και όχι στο αν πρέπει να τα καταναλώνουμε ξεχωριστά ή όχι.
Η πρόσληψη υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα όσπρια, και οι ξηροί καρποί, είναι πολύ πιο σημαντική για την υγεία μας από το αν θα τα τρώμε μαζί με υδατάνθρακες ή όχι. Οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά, το ρύζι κ.α., προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών ινών, των βιταμινών, και των μετάλλων.
Ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και υδατανθράκων μπορεί να προσφέρει έναν ισορροπημένο συνδυασμό, χωρίς να προκαλεί τα δυσάρεστα συμπτώματα που συχνά αναφέρονται σε σχέση με την κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεΐνης ξεχωριστά.
Επιπλέον, ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αίσθησης του κορεσμού, καθώς και στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιεινού βάρους.
Επομένως, αντί να επικεντρώνεται σε απλοϊκές διατροφικές οδηγίες, πρέπει να εστιάζετε στην επιλογή υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων που υποστηρίζουν την γενική σας υγεία και ευεξία.
Στον πολύπλοκο κόσμο της διατροφής, είναι εύκολο να παρασυρθούμε από απλοϊκές απαντήσεις και νέες τάσεις. Ωστόσο, η επιστήμη της διατροφής είναι σαφής: δεν υπάρχει μαγική λύση ή ένας μοναδικός “σωστός” τρόπος διατροφής. Αντί για την αναζήτηση τέτοιων απλοϊκών λύσεων, όπως η ιδέα ότι πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ξεχωριστά, πρέπει να εστιάζουμε στη διατροφή ως μια ολιστική προσέγγιση προς την υγεία.
Αντιθέτως, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να υποστηρίζει την ποικιλία και την ισορροπία και ως τα κλειδιά για μια υγιεινή διατροφή. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων και υγιεινών λιπαρών.
Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια δεν είναι μόνο απαραίτητα για την ενέργεια και τη λειτουργία του σώματος, αλλά παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, του πεπτικού συστήματος και της καρδιαγγειακής υγείας.
Αυτό που πραγματικά μετράει είναι να επιλέγουμε τρόφιμα που είναι θρεπτικά πλούσια, υψηλής ποιότητας και παρέχουν έναν καλό συνδυασμό πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών. Ας απομακρυνθούμε από τους μύθους και τις παρανοήσεις γύρω από τη διατροφή και ας επιλέξουμε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή για την υγεία και την ευεξία μας.

Διαβάστε επίσης: Απλoί και Σύνθετοι Υδατάνθρακες: Ποιοι Ωφελούν την Υγεία;

Διαβάστε επίσης