Έφτασε η περίοδος της νηστείας και πολλοί από εσάς προβληματίζεστε σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε έτσι ώστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή για τον οργανισμό σας. Η απόκλιση μιας ομάδας τροφίμων ή ακόμα περισσότερες από μια, συχνά οδηγεί σε ελλείψεις με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά και να εμφανίζεται το αίσθημα της πείνας. Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές και διατροφικούς συνδυασμούς έτσι ώστε να αποφύγουμε τέτοια παραδείγματα.
Πρωτεΐνη
Κρέας και ψάρι: είναι δυο ομάδες τροφίμων που δεν καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το κοτόπουλο, το μοσχάρι και το ψάρι αποτελούν όμως και βασικές πηγές πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας. Κατά την διάρκεια αυτής θα πρέπει να λείπει μια βασική πηγή πρωτεΐνης. Πρέπει επομένως να φροντίσουμε να λαμβάνουμε το θρεπτικό αυτό συστατικό από άλλες ομάδες τροφίμων. Όπως είναι:
- Τα θαλασσινά αποτελούν τη βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
- Τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας, που αποτελούν φυτική πηγή αυτής.
Η διαφορά με την φυτική πρωτεΐνη είναι ότι δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα κάτι το οποίο μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε με τους κατάλληλους συνδυασμούς. Για παράδειγμα συνδυάστε φακές με ρύζι, όσπρια με θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα ή γιαούρτι σόγιας. Και οι:
- Οι ξηροί καρποί, όπως ταχίνι, μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς και βρώμη.
Ασβέστιο
Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που συχνά φοβόμαστε ότι θα μας λείψει αν νηστέψουμε είναι το ασβέστιο. Πηγές ασβεστίου είναι:
- Οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, στραγάλια)
- Το σουσάμι
- Τα αποξηραμένα σύκα
- Το σπανάκι
- Η ρόκα
- Το μπρόκολο
- Τα μύδια
- Προϊόντα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου και φουντουκιού περιέχουν ασβέστιο και είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Σίδηρος
Ο πιο συχνός προβληματισμός όλων είναι πως θα λάβουν το σίδηρο από την στιγμή που θα νηστέψουν το κρέας. Ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα ο σίδηρος που λαμβάνουμε να είναι ο λεγόμενος μη αιμικός σίδηρος, μία μορφή σιδήρου που είναι δυσκολότερα απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό ο οποίος απορροφά καλύτερα τον αιμικό σίδηρο που βρίσκεται στο κρέας. Για το λόγο αυτό φροντίζουμε να αυξάνουμε την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου προσθέτοντας μία πηγή βιταμίνης C στα γεύματα μας. Προσθέστε λεμόνι ή ξύδι στις φακές ή ντομάτα στα φασόλια ή φάτε ένα πορτοκάλι. Η βιταμίνη C που περιέχεται στα τρόφιμα αυτά βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια.
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 περιέχεται μόνο σε ζωικές τροφές. Στην νηστεία τα θαλασσινά αποτελούν τη βασική πηγή της βιταμίνης αυτής. Εντάξτε 2-3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον θαλασσινά όπως:
- Καλαμαράκια
- Γαρίδες
- Μύδια
- Χταπόδι