myflex.gr

Βασιλόπιτα Διατροφική Συνταγή

Υλικά

350 γρ. αλευρι που φουσκώνει μόνο του

  • 280 γρ. τυρί ρικότα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 γρ. βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρώς χτυπημένα
  • 1μιση φλ.  ζάχαρη καρύδας
  • 1/2 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 3/4 κ.γ. baking powder
  • 1/3 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/3 κ.γ. αλάτι
  • 1μιση κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

για το σιρόπι

  • χυμό από 2 λεμόνια (λίγο λιγότερο από 1/3 του φλιτζανιού)
  • 3 κ.σ. υποκατάστατο ζάχαρη καρύδας
Χρόνος εκτέλεσης
1 hour & 15 minutes
Εκτέλεση
1
Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
2
Σε ένα μπολ ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και τη μαγειρική σόδα. Αφήστε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη ρικότα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια. Αφήστε στην άκρη.
3
Ρίξτε σε ένα μπολ και χτυπήστε με το μίξερ το βούτυρο και το υποκατάστατο ζάχαρης. Χτυπήστε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά.
4
Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά σε 3 δόσεις, πρώτα τα δύο πρώτα, μετά τα δύο επόμενα και μετά τα τελευταία. Χτυπήστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
5
Ρίξτε το 1/3 του αλευριού και χτυπήστε. Προσθέστε το μισό μείγμα με τη ρικότα και χτυπήστε. Κάντε το ίδιο εναλλάξ με αλεύρι και ρικότα τελειώνοντας με αλεύρι.
6
Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι σας περιπου σε 20 εκ.
7
Ψήστε μέχρι να γίνει χρυσο-καστανή η επιφάνεια για περίπου 40-50 λεπτά. Θέλετε να βάζετε ένα μαχαίρι στο εσωτερικό και να βγαίνει καθαρό. Ψήστε λίγο παραπάνω αν αυτό δεν έχει συμβεί στα 50 λεπτά.
8
Λίγο πριν βγάλετε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο φτιάξτε το σιρόπι. Ανακατέψτε σε ένα κατσαρολάκι το υποκατάστατο ζάχαρης με το λεμόνι. Ζεστάνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η “ζάχαρη”. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι χαμηλώστε και συνεχίστε να μαγειρεύετε ανακατεύοντας για ακόμα 2-3 λεπτά.
9
Μόλις βγει το κέικ από τον φούρνο και περάσουν 5 λεπτά βγάλτε το από το ταψί. Με ένα πινέλο αλείψτε το κέικ από όλες τις μεριές με το σιρόπι λεμονιού. Κάντε μερικές μαχαιριές από την κάτω μεριά και χύστε όσο σιρόπι σας περισσέψει στις τρύπες για να εισχωρήσει και στο εσωτερικό. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μπήξετε από κάτω και το κέρμα για τον τυχερό που θα το βρει. ω
10
Βάλτε τη βασιλόπιτα και πάλι στο ταψί και αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κόψετε.
*Τα γραμμάρια που αναφέρονται στην συνταγή είναι ενδεικτικά.
Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόζονται σύμφωνα με το MyFlexMenu σας!
Διαβάστε επίσης