myflex.gr

Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Υλικά

60-65 μερίδες

100 γρ. σταφίδες ξανθές
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
250 γρ. μέλι
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 γρ. μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. γάλα πλήρες
7 γρ. μαχλέπι
900 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
2 αυγά, μεσαία

Χρόνος εκτέλεσης
50 λεπτά
Εκτέλεση
1
Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες, τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες για να μουλιάσουν.
2
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μέλι, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
3
Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε στον πολυκόπτη. Κρατάμε τον χυμό στην άκρη. Χτυπάμε καλά τις σταφίδες να πολτοποιηθούν. Μεταφέρουμε τον πουρέ από τις σταφίδες στον κάδο του μίξερ και τον χυμό πορτοκαλιού.
4
Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το αλάτι και χτυπάμε να γίνει σκόνη.
5
Προσθέτουμε στον κάδο το κονιάκ, τη βανίλια, το γάλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
6
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και βάζουμε 3 κ.σ. στον κάδο του μίξερ.
7
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζουμε τους κρόκους στον κάδο του μίξερ και αφήνουμε τα ασπράδια στην άκρη. .
8
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε καλά το μείγμα στον κάδο. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα απαλά και συνεχίζουμε με τα χέρια μας μέχρι να δέσει η ζύμη και να μην κολλάει.
9
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Πλάθουμε κουλουράκια.
10
Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε με το ασπράδι που είχαμε αφήσει στην άκρη. Ψήνουμε σε δόσεις για 20-25 λεπτά με τη σχάρα σε ψηλή θέση
*Τα γραμμάρια που αναφέρονται στην συνταγή είναι ενδεικτικά.
Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόζονται σύμφωνα με το MyFlexMenu σας!
Διαβάστε επίσης