myflex.gr

Μπιφτέκια για δίαιτα – Δείτε την healthy εκδοχή

Υλικά

Υλικά (4 μερίδες/τεμάχια)

  • 400γ. μοσχαρίσιος κιμάς (άπαχο κομμάτι)
  • 1 αυγό
  • 40γ. πίτουρο βρώμης ή 2 φέτες ψίχα ψωμιού ολικής αλέσεως/σικάλεως
  • 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας γάλα άπαχο
  • 1 μικρή τριμμένη ντομάτα
  • λίγο μαϊντανό
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
Χρόνος εκτέλεσης
1 ώρα
Εκτέλεση
1
Μουλιάζουμε για λίγο τη βρώμη ή τις φέτες ψωμί σε λίγο νερό, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
2
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
3
Πλάθουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για μισή ώρα περίπου (ανάλογα τον φούρνο).
4
Τα μπιφτέκια είναι υψηλά σε πρωτεΐνη, σίδηρο βοηθώντας ή προλαμβάνοντας καταστάσεις αναιμίας, φυτικές ίνες βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου, βιταμίνες Β για ενίσχυση του νευρικού συστήματος και σελήνιο
5
Το κρέας λοιπόν μπορεί να αποτελέσει μέρος μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής αρκεί πάντα η κατανάλωση του να γίνεται με μέτρο.
6
Το κρέας και συγκεκριμένα ο κιμάς είναι πολύ διαδεδομένος στην ελληνική κουζίνα καθώς χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές όπως για παράδειγμα τα μπιφτέκια, τα γιουβαρλάκια, τα σουτζουκάκια κτλ. Αναλόγως το κρέας που χρησιμοποιείται για να την παρασκευή του κιμά, εμφανίζονται διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Κατά γενική ομολογία όμως, το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο, βιταμίνη συμπλέγματος Β και ειδικότερα βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο. Το κρέας χωρίζεται σε 2 κατηγορίες, στο κόκκινο και το λευκό. Στο λευκό ανήκει το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το κουνέλι ενώ στο κόκκινο το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι (παρότι είναι λευκά κρέατα κατηγοριοποιούνται στα κόκκινα λόγω του μεγάλου ποσοστού λίπους). Το κρέας περιέχει •43-65% νερό •12-30% πρωτεΐνη •5-45% λίπος 1.Συγκεκριμένα ο κιμάς προερχόμενος από μοσχάρι ή αρνί είναι μία εξαιρετική πηγή σιδήρου, ο οποίος συμμετέχει σε κάποιες πολύ σημαντικές διαδικασίες του οργανισμού όπως στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης, ακόμη βοηθάει στην μείωση της κόπωσης. 2.Ο κιμάς από μοσχάρι ή από χοιρινό θεωρείται κρέας μέσης περιεκτικότητας σε λίπος. Ωστόσο ο μοσχαρίσιος κιμάς υπερέχει σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και σελήνιο. 3.Ο κιμάς από αρνί ή από κατσίκι θεωρείται κρέας υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, θερμίδες και χοληστερόλη. Ειδικότερα 1 μερίδα αρνίσια σουτζουκάκια ισούται με 1.100 θερμίδες. 4.Ο κιμάς από κοτόπουλο ή από γαλοπούλα θεωρείται κρέας χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος ωστόσο το κρέας με το χαμηλότερο θερμιδικό «φορτίο» θεωρείται το κουνέλι, το οποίο έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12.
*Τα γραμμάρια που αναφέρονται στην συνταγή είναι ενδεικτικά.
Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόζονται σύμφωνα με το MyFlexMenu σας!
Διαβάστε επίσης