myflex.gr

Κολοκυθόσουπα

Υλικά

600 γρ κολοκύθα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια 1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια 1 πατάτα μικρή 1 σκελίδες σκόρδο, 1 μικρό κρεμμύδι ξερό 750 ml νερό ή ζωμό λαχανικών Αλάτι , πιπέρι, κόλιανδρο, κάρυ 2 κ. σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κολοκύθα έτοιμη βρασμένη

Χρόνος εκτέλεσης
1 ώρα & 30 λεπτά
Εκτέλεση
1
Σε ένα ταψάκι με στρωμένο αντικολλητικό χαρτί στρώνουμε την κομμένη κολοκύθα, τα καρότα και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Τα τελευταία 10-15 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
2
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει και ύστερα αφαιρούμε την φλούδα της κολοκύθας.
3
Σε μια κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με ένα μέρος του ελαιολάδου τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε την πατάτα κομμένη και καθαρισμένη σε κύβους, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα καρότα που ψήσαμε και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
4
Προσθέτουμε τη κολοκύθα, το κόλιανδρο, το κάρυ, αλάτι, πιπέρι και ύστερα το νερό ή το ζωμό λαχανικών που έχουμε ζεστάνει ώστε να μην ρίξουμε την θερμοκρασία και αφού πάρει βράση χαμηλώνουμε και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.
5
Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι τα υλικά. Προσθέτουμε ακόμα κάποιο μπαχαρικό ή αλατοπίπερο αν χρειάζεται και αφήνουμε ακόμα για 2-3 λεπτά πάνω σε σβηστή φωτιά.
6
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και σερβίρουμε.
7
Η σούπα έχει συνδεθεί με τις κρύες μέρες του χειμώνα παίρνοντας διάφορες εκδοχές ανάλογα την χώρα. Στην Ελλάδα για παράδειγμα επικρατούν η κρεατόσουπα, η ψαρόσουπα, η χορτόσουπα αλλά και η σούπα οσπρίων. Η κατανάλωση σούπας αποτελεί μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα, περιέχοντας πολλές κατηγορίες τροφίμων. Ευεργετικές ιδιότητες σούπας Αντιοξειδωτικές ιδιότητες : οι περισσότερες σούπες φτιάχνονται με μία ποικιλία λαχανικών, τα οποία θεωρούνται μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Τα αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό συστήματος. Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας, καρκίνου αλλά και εκφυλιστικών νοσημάτων που «χτυπούν» το νευρικό σύστημα όπως είναι η νόσος του Alzheimer. Ενυδάτωση του οργανισμού : το μεγαλύτερο μέρος κάθε σούπας αποτελείται από νερό, προσφέροντας ενυδάτωση στον οργανισμό. Ομαλή λειτουργία γαστρεντερικού συστήματος : η σούπα βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς μπορεί να καταπολεμήσει δυσάρεστες καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα, λόγω των φυτικών ινών που βρίσκονται στα λαχανικά. Αίσθημα κορεσμού : λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού και φυτικών ινών η κατανάλωση σούπας δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού πιο έντονα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο τρόφιμο, όπως φάνηκε από έρευνες.
*Τα γραμμάρια που αναφέρονται στην συνταγή είναι ενδεικτικά.
Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόζονται σύμφωνα με το MyFlexMenu σας!
Διαβάστε επίσης