myflex.gr

ΥΓΙΕΙΝΗ ΨΗΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Υλικά

2 κιλά γαλοπούλας με το κόκκαλο

3 πορτοκάλια, 1 ½ κομμένο σε φέτες, 1 ½ χυμός πορτοκαλιού

1 ½ Κουταλιά της σούπας μέλι

1 Χούφτα κλωνάρια θυμαριού

Κουταλιά σόγια sauce

2 φύλλα δάφνης

500γρ καρότα, κομμένα σε φέτες

500γρ παστινάκι, ψιλοκομμένο

Χρόνος εκτέλεσης
25 λεπτά
Εκτέλεση
1
Βγάζετε τη γαλοπούλα από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν την μαγειρέψετε.
2
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C/180.C.
3
Κόβετε 4 φέτες από ένα από τα πορτοκάλια. Αποχυμώστε το υπόλοιπο μαζί με τα άλλα πορτοκάλια. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι και τα φύλλα θυμαριού, τη σάλτσα σόγιας και τριμμένο μαύρο πιπέρι.
4
Χαλαρώστε το δέρμα πάνω από το στήθος της γαλοπούλας και τοποθετήστε δύο φέτες πορτοκαλιού, ένα φύλλο δάφνης και κλαδάκι θυμάρι κάτω από το δέρμα και στις δύο πλευρές του στήθους, μετά ρίξτε λίγο από το μείγμα χυμού και επαναφέρετε ξανά.
5
Ρίξτε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα ευρύχωρο ταψί με τα καρότα και το κομμένο παστινάκι.
6
Τοποθετήστε τη γαλοπούλα ανάμεσα στα λαχανικά και τα πορτοκάλια.
7
Περιχύστε περίπου το ένα τρίτο του υπόλοιπου χυμού πορτοκαλιού και ψήστε τα όλα στο φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρέστε, ανακατέψτε το λαχανικό και περιχύστε το άλλο ένα τρίτο του μείγματος χυμού.
8
Μετά επιστρέψτε στο φούρνο και ξανακάντε το ξανά για άλλη μια φορά, ψήνοντας τη γαλοπούλα, για συνολικά 1 ώρα και 30 λεπτά (καλύψτε με αλουμινόχαρτο αν αρχίζει να παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα).
9
Βγάζετε τη γαλοπούλα από το ταψί.
10
Στη συνέχεια ανάβετε το φούρνο στους 220 C/200 C και ρίξτε τα λαχανικά με 1/5 σούπας μέλι και ξαναβάλτε τη φόρμα στο φούρνο για να καραμελώσουν τα λαχανικά για 25-30 λεπτά, αφήνοντας το στέμμα της γαλοπούλας να ξεκουραστεί.
11
Σερβίρετε τη γαλοπούλα σε μια πιατέλα που περιβάλλεται από τις γλασαρισμένες ρίζες, τις φέτες πορτοκαλιού και τα επιπλέον κλωναράκια θυμάρι, αν θέλετε.
*Τα γραμμάρια που αναφέρονται στην συνταγή είναι ενδεικτικά.
Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόζονται σύμφωνα με το MyFlexMenu σας!
Διαβάστε επίσης